El Museu acull una exposició sobre cinema, guerra, exili i repressió

Fins al 28 de febrer es pot visitar aquesta mostra que dóna a conèixer l’efervescència cinematogràfica que va viure Catalunya durant la Guerra Civil.

L’exposició «Cinema en temps de guerra, exili i repressió 1936-1975» dóna a conèixer l’efervescència cinematogràfica que va viure Catalunya durant la Guerra Civil, així com l’alt preu que van haver de pagar molts dels seus professionals durant la dictadura franquista o a l’exili.

Catalunya va viure entre el 1936 i el 1975 gairebé quatre dècades de convulsió que van afectar diversos àmbits del país, un d’ells, el cinematogràfic.
L’exposició mostra alguns fets coneguts, com ara la col·lectivització de les sales de cinema pels sindicats o la tasca del Comissariat de Propaganda de la Generalitat a través de Laya Films. I d’altres que han estat rescatats de l’oblit, especialment les vicissituds biogràfiques de professionals del cinema que van haver de marxar a l’exili o que van ser represaliats.

En el marc de l’exposició s’hi projectarà el documental Cinema en temps de guerra, del director Bartomeu Vilà, que explica com va ser la producció fílmica de la Generalitat durant la Guerra Civil. El director de fotografia Joan Mariné, darrer testimoni d’aquella època, va participar en la producció de molts d’aquests films. Mariné és el fil conductor en aquesta pel·lícula al voltant d’aquest intens i convuls moment del cinema català. L’exposició, produïda pel Memorial Democràtic i comissariada pels professors d’Història de la UB Josep M. Caparrós i Magí Crusells, es podrà visitar fins al 28 de febrer en l’horari habitual del Museu. Més informació, al 93 385 71 42.

*Dimecres, 10 de febrer (19.00), tindrà lloc al nostre Museu la conferència «Imatges per recordar: els documentals de la Guerra Civil espanyola (1936-1939)», que serà a càrrec de Magí Crusells, professor d’Història Contemporània i Cinema a la Universitat de Barcelona i vicedirector del Centre d’Investigacions Film-Història.
Aquest acte, que forma part del Programa de recuperació de la memòria històrica, se celebrarà al Museu Torre Balldovina o hi ha l’exposició «Cinema en temps de guerra, exili i repressió 1936-1975».