El govern municipal denuncia que SOM Gramenet diu mentides sobre el projecte de reforma del centre de la ciutat

L’Equip de Govern diu que SOM utilitza la mentida com a instrument d’acció política.

Santa Coloma de Gramenet, 30 de maig de 2018-  Davant l’acció de protesta impulsada en el dia d’avui per representants del propi Consistori, que són regidors i regidores del partit SOM Gramenet, amb la finalitat d’aturar els treballs d’enderroc necessaris per reiniciar les obres del projecte Santa Coloma Vella II, l’Equip de Govern de l’Ajuntament vol informar del següent:

SOM Gramenet menteix i està fent un ús partidista sobre el reinici d’aquest projecte urbanístic, amb la finalitat d’aturar la reforma d’una zona de la ciutat que està a l’espera d’aquestes obres des de fa més d’una dècada.

Es diu en un comunicat signat per SOM Gramenet que el projecte esmentat suposa la ‘expulsió de famílies que fa molts anys que hi viuen’. En aquest sentit, cal dir que s’han reallotjat ja nou famílies, i amb les dues pendents hi ha el compromís ferm de no enderrocar els seus habitatges fins que no s’hagi trobat una solució òptima.

Cal recordar en aquest punt que el planejament del PERI sempre s’ha fet amb negociació privada amb les famílies afectades, i que l’Ajuntament no és qui paga les indemnitzacions. L’Ajuntament sí ha seguit escrupolosament els procediments de notificació de l’inici dels enderrocs a les famílies afectades. És a dir, totes les persones afectades pel PERI han tingut el corresponent avís sobre el enderrocs previstos.

La prioritat de l’Ajuntament com a impulsor ara del reinici de les obres del PERI Santa Coloma Vella II, és que continuï la reforma i la millora de la fisonomia del centre de la ciutat des de diferents vessants, que era l’objectiu primer del projecte aprovat el 1999 per unanimitat del Ple municipal, que ja preveia obrir el passeig de Mn. Jaume Gordi fins a la rambla de Sant Sebastià i situar un edifici de dotze plantes a la cruïlla de les dues vies senyalades.

L’obra d’aquest projecte, que va ser impulsat des de la iniciativa privada l’any 2004, va quedar abandonada degut a la mort del seu promotor i als efectes de la crisi econòmica, oferint una imatge de deixadesa en un punt emblemàtic i molt transitat de la ciutat; però sobretot deixant més de trenta famílies en una situació de desemparament: 19 en finques afectades pendents de cobrar indemnitzacions i 17 pendents de resoldre el seu reallotjament.

L’Ajuntament, després d’infructuosos intents amb els propietaris de l’àmbit, els hereus del Sr. Ortega, va decidir canviar la modalitat de gestió del projecte.  Així, des del 2014, ha desbloquejat un projecte que estava aturat, per evitar el deteriorament de la zona, evitar les possibles ocupacions d’habitatges i solucionar els problemes de reallotjament de les famílies afectades.

Davant les greus acusacions de SOM Gramenet quan diu que aquest és un ‘projecte especulatiu’, i que l’Ajuntament fa ‘mobbing immobiliari’ i pressiona les persones afectades perquè marxin, l’Equip de Govern, en defensa també de la professionalitat i ètica del funcionariat públic, afirma també que això és rotundament fals. En tot cas, remarca l’Equip de Govern, els que estan deformant la informació i especulant intencionadament amb missatges erronis, generant confusió i malestar són els esmentats regidors i regidores i la coalició política SOM Gramenet remarca que això és mentida. En aquest sentit, l’Equip de Govern indica que els regidors i regidores de SOM Gramenet són especuladors i fan mobbing immobiliari quan diuen mentides als veïns i les veïnes afectats i els hi donen informacions errònies, generant un malestar social innecessari.  

L’Equip de Govern preservant sempre l’interès general, pot demostrar, amb transparència, que el sostre actual dels edificis previstos és el mateix de l’any 1999, i que el 2014 es va reduir en més de 28.000 metres quadrats el sostre previst en planta soterrània per a usos comercials. De nou, la coalició política SOM Gramenet, coneixedora d’aquestes modificacions, les amaga i menteix dient que es vol fer una gran superfície comercial.

El projecte actual contempla un alliberament d’espai, donant continuïtat i amplitud a l’actual passeig de Mossèn Jaume Gordi, fins arribar a la cruïlla de la plaça de la Vila amb la rambla de Sant Sebastià (al costat de l’edifici en obres), lloc on es crearà una nova plaça pública de 1.280 m2 de superfície. En conjunt, el PERI Santa Coloma Vella II contempla una superfície d’intervenció de 6.327 m2.

Altres actuacions addicionals que contempla aquest PERI són la  urbanització dels trams del carrer del Pedró, fins a plaça de la Vila i fins el carrer de la Marina, i el cobriment de la rotonda situada a l’inici de la rambla de Sant Sebastià.  També es cobrirà l’accés a l’aparcament situat a sota de la plaça de la Vila, que passarà a tenir entrada i sortida única pel carrer de Sant Carles. El conjunt de les obres previstes finalitzarà l’any 2020.

La millora de la ciutat i en conseqüència de la qualitat de vida dels veïns i veïnes de Santa Coloma de Gramenet sempre és la finalitat de la gestió municipal que porta a terme aquest Equip de Govern. Un treball permanent que es fa amb rigor, complint la legalitat, amb la informació i la transparència necessàries i amb respecte als interessos de la ciutadania.

L’Equip de Govern rebutja i qualifica de demagògiques les formes utilitzades pel grup municipal  SOM Gramenet, i denuncia que aquestes creen alarma social i malestar veïnal. En aquest sentit, sorprèn l’escàndol que SOM està organitzant per l’inici del projecte de reforma del Centre, quan tots els grups municipals del Consistori –naturalment també SOM Gramenet- tenen accés a tota la informació i expedients que es porten a aprovació. És a dir, que SOM sempre ha tingut tota la informació sobre el PERI Santa Coloma Vella II i podia haver expressat la seva opinió en tot el procés.