El Govern de la Generalitat aprova la inversió per a Can Zam

La Generalitat dota econòmicament el projecte desprès que el Parlament aprovés una esmena als pressupostos presentada per l'alcaldessa Núria Parlon.

El Govern de la Generalitat va aprovar dimarts 13 de maig una inversió, d’abast pluriennal, de 4,7 milions d’euros, que es destinarà a obres de reurbanització de tres àmbits afectats per les obres de l’L9 de Metro: la plaça de Sanllehy i la plaça de Lesseps, a Barcelona, i el parc de Can Zam, a Santa Coloma de Gramenet.  El Consell Executiu aprova una inversió de 2,2 milions d’euros per a la reurbanització dels espais afectats a la plaça de Lesseps i Can Zam. Actualment, s’estan acabant de definir les actuacions a dur a terme al parc, amb la participació de l’Ajuntament colomenc, entitats ciutadanes i veïnat del barri, amb la previsió que s’executin entre aquest any i el vinent.

Esmena aprovada al Parlament

Previament, dimecres 5 de febrer d’enguany, la comissió de Pressupostos del Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat una esmena presentada per l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, mitjançant el grup parlamentari del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), per tal de dotar una partida econòmica addicional en els comptes del govern català que permeti iniciar una part de les obres pendents del Parc de Can Zam aquest mateix any 2014.

Després de dos anys d' insistències de l'Ajuntament, la Generalitat es va comprometre, amb una partida pressupostària concreta  -al voltant d'un milió d'euros-, a restituir la zona afectada per la construcció en el seu moment de la L9 del metro. Es tracta d'un espai situat entre el carrer de Victor Hugo i l'avinguda de Francesc Macià (15.195 m2) que esdevindrà així una gran zona verda i suposarà un pas important en l'objectiu de l'equip de govern d'ampliació dels usos de Can Zam perquè sigui un gran espai de 150.000 metres quadrats de zones verdes i equipaments al servei dels colomencs i colomenques.
Queda pendent ara per part de la Generalitat de Catalunya, la urbanització de l'avinguda d'Anselm de Riu, des de l'avinguda de Francesc Macià fins a la rotonda del vial de Can Zam.

S'han mantingut contactes i reunions amb la Direcció General de Carreteres i amb Infraestructures perquè es materialitzi el compromís al més aviat possible i es recuperi aquesta zona del parc, que ha d'incloure vegetació, zona de jocs infantils i mobiliari urbà, entre d'altres elements.

Comissió ciutadana

Per acabar de concretar les possibilitats d'aquest gran espai, es va crear una comissió de seguiment ciutadà integrada per diferents entitats i associacions colomenques. Regidors i tècnics de l'Ajuntament i de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, que és l'administració propietària d'una gran part del parc i l'encarregada de la seva millora i manteniment habitual, van presentar a la comissió, un primer document d'anàlisi sobre aquesta segona fase d'ampliació.
En paral·lel, s'han estat realitzant millores per naturalitzar el llac i s'estudia la millora de la vegetació existent, tant dels arbres com de l'espai verd en general.