El Festival Internacional de Teatre Integratiu celebra 20 anys de vida i sensibilització envers la discapacitat

El festival tindrà lloc del 4 al 12 de novembre i el 3 de desembre al Teatre Sagarra i altres espais públics de la ciutat. El programa inclou una desena d’espectacles de sala i accions de carrer.

Presentació aquest matí de la 10a. edició del FITI al Teatre Sagarra

Santa Coloma de Gramenet, a 18 d'octubre de 2017.-  El Festival Internacional de Teatre Integratiu de Santa Coloma de Gramenet (FITI) arriba enguany a la seva 10a edició i acumula 20 anys d’existència, treballant per la plena inclusió de les persones amb diversitat funcional al món de la cultura i la creativitat. El FITI, el més antic dels festivals de teatre inclusiu de Catalunya, es consolida com a cita obligada dels professionals del sector social i de les arts escèniques català.

Avui s'ha presentat a Santa Coloma de Gramenet i a Barcelona la programació de la nova edició que, sota el lema "Posa’t a les meves sabates i vine al teatre", tindrà lloc a la ciutat del 4 de novembre al 12 de novembre i el 3 de desembre, coincidint amb el Dia Mundial de les Persones amb Discapacitat.

"El FITI ha d'ajudar a canviar la mirada, les perspectives i els prejudicis que la societat té sobre el col•lectiu amb discapacitat i ho volem fer a través de l'art i la cultura", ha dit Francia Gajardo, codirectora de la Companyia Alquimistes Teatre i codirectora artística del FITI, amb Verónica Ramírez.
 
El FITI és un esdeveniment bianual d’arts escèniques i diversitat funcional que dóna l’oportunitat de viure l’experiència artística a persones amb capacitats diferents; persones amb tot tipus de discapacitat, ja sigui física, psíquica, sensorial o amb trastorn mental. Una oportunitat per fer-se visible i fer-se escoltar, en un indret de vegades sense ulls ni oïdes que busca la màxima qualitat artística.

El festival és una iniciativa de la companyia Alquimistes Teatre juntament amb l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, i compta amb el suport de la Diputació de Barcelona. Durant la presentació Petra Jiménez, la tinenta d'alcaldessa de Cultura de Santa Coloma, ha reivindicat el caràcter "solidari" i "acollidor" de la ciutat que ha apostat i aposta per "la integració de tothom, especialament del col•lectiu amb discapacitat".
 
Dues dècades de treball per la integració i la normalització


El festival vol donar resposta a una necessitat encara no plenament assolida manifestada des de fa anys per grups de persones amb discapacitat que veuen l’art com un ofici i un projecte de vida, i que volen donar més visibilitat a les seves creacions.

És per això que, més enllà de contribuir a la sensibilització social, el festival també vol involucrar i fer partícip el sector professional de les arts escèniques a Catalunya. El FITI reivindica la diferència i la diversitat com a element enriquidor i, en conseqüència, reivindica la mirada pròpia del col•lectiu de les persones amb discapacitat a l’àmbit artístic.
 
Programació a l’escenari i activitats paral·leles

La proposta de programació d’enguany del FITI inclou vuit companyies de teatre provinents de l’àmbit nacional, estatal i internacional. Més concretament, aquestes companyies inclusives arriben de les ciutats de Barcelona, Tarragona, Granollers, Segòvia i Londres, així com de la mateixa Santa Coloma.

Una programació al gust i a l’abast de tothom (és gratuïta en la majoria de casos) que inclou prop d’una desena d’espectacles de dansa integrada, de teatre per a infants, joves i adults i espectacles de música.

Enguany, i seguint el desig d’obertura a la resta de l’estat i d’internacionalització d’un festival que ja porta deu edicions, destaca la inclusió en el programa de la companyia anglesa Anjali, que ve a presentar la peça de dansa “Genius”; així com la proposta teatral “Nadie”, de la companyia segoviana Teatro Paladio.

Del territori català, la companyia de Granollers Liant La Troca continua oferint espectacles de dansa integrada de gran qualitat, en aquest cas, amb “SIN-CON-TACTO”; mentre que aterra al festival procedents de Tarragona la proposta “Pic-nic”, de la cia. Amanida Teatre. També de Tarragona, però explorant el teatre per a joves, arriba “Camins forçats, una peça de teatre que reflexiona sobre el drama dels refugiats. Pels més petits, la cia. POT Teatre ofereix una reinterpretació de l’espectacle clàssic “Els músics de Bremen”.

No podien faltar propostes de Barcelona, com “Cristian” de la cia. T de Tullido i l’espectacle musical “Carícies del mar”, iniciativa del Centre ocupacional Bogatell. Tampoc en podien faltar de la mateixa ciutat de Santa Coloma, on Alquimistes Teatre representa “Donde manda el amor no manda capitán” una obra teatral de producció pròpia per a tots els públics, dirigida per les també directores artístiques del FITI, Verónica Ramírez i Francia Gajardo.

A més, durant els dies del festival, s’organitzaran activitats de debat i reflexió obertes amb professionals del sector teatral i l’àmbit social, com la taula rodona programada pel dissabte 11 de novembre sota el títol ‘L’Art en la discapacitat i la discapacitat en l’art. Reptes i perspectives’; així com tardes de cine-fòrum amb pel•lícules que aborden la temàtica de la inclusió social de les persones amb discapacitat amb títols com “Yo también” (Álvaro Pastor y Antonio Naharro) i el documental “Vides diverses” (ECOM), títol homònom de l'exposció que s'exposarà al Centre Cívic El Riu del 4 al 18 de novembre.

Destaca la jornada d’inauguració, del proper 4 de novembre, comptarà amb la presència del periodista Màrius Serra, encarregat del pregó de la nova edició i que donarà pas a un seguit d’activitats de carrer per a tots els públics a la plaça de la Vila de Santa Coloma durant tot el matí (cercavila, mostra de dansa integrativa, mural participatiu, etc.