El comerç impulsa la campanya contra les bosses de plàstic d'un sol ús

La campanya s'iniciarà en el mercat del barri del Fondo els propers tres dissabtes. Hi haurà activitats de sensibilització per captar la complicitat de la població.

Amb l'organització i la iniciativa de l'Agrupació del Comerç i la Indústria local, aquest cap de setmana comença una nova etapa de la campanya municipal «La borsa o la vida», que té com a finalitat la sensibilització de la ciutadania i del col·lectiu de comerciants davant l'ús indiscriminat de les bosses de plàstic, així com incentivar que aquestes no es facin servir, en benefici del medi ambient.

La primera acció d'aquesta nova etapa de la campanya, que es va posar en marxa l'any 2016, es durà a terme durant els tres propers dissabtes (23 i 30 de març i 6 d'abril) al mercat no sedentari que se celebra per els matins en el districte VI (barri del Fondo), al voltant de la plaça del Rellotge. En aquest recinte hi haurà un punt d'informació des d'on s'explicaran els beneficis col·lectius que comporta la no utilització de les bosses de plàstic.

Per incentivar la participació de la ciutadania, es recolliran bosses de plàstic en aquest punt. Les persones que aportin diverses unitats rebran a canvi una bossa ecològica. La campanya serà itinerant i arribarà als cinc districtes de la ciutat.

Activitats de sensibilització

Amb la finalitat de sensibilitzar sobre la importància de no fer servir bosses de plàstic, el dia 7 d'abril (de 10.00 a 14.00 hores), a la plaça del Rellotge, hi haurà un taller de reciclatge de plàstics, especialment destinat als nens i nenes.

El paper dels i les comerciants de la ciutat és fonamental perquè aquesta campanya sigui efectiva; així, els diversos establiments comercials rebran una circular divulgativa en la qual se sol·licitarà una vegada més la seva col·laboració. Com se sap, les bosses de plàstic tenen una vida activa o empremta química de centenars d'anys i acaben integrades en l'anomenada cadena tròfica, el que genera un greu problema de salut pública que cal eliminar. La directiva de la Unió Europea situa l'any 2025 com la data en què s'han d'haver eliminat les bosses de plàstic dels comerços europeus.

En benefici del medi ambient

El paper dels comerciants i de les persones consumidors és clau per aconseguir la reducció i eliminació de les bosses de plàstic d'1 sol Us a benefic del medi ambient. És demana a la població que redueixi la demanda de bosses als comerços i que és reutilitzin el màxim possible. Exercir la col·laboració és molt senzill: evitar l'ús de les bosses de plàstic, reutilitzar el màxim possible i emprar mètodes alternatius a plàstic: el cabàs, el carretó, la coixinera, a els envasos reutilitzables, reciclables i de material compostable...

Saps que...?

  • Els bosses és fan en 1 minut, s'utilitzen durante 1 quart d'hora i su Degradació requereix 150 anys.
  • Cada any s'utilitzen 80.000 tones de plàstic a l'àrea metropolitana de Barcelona, només se'n recuperin 17.000 i més de 60.000 acabin en abocadors o incineradores.
  • Malauradament, n'hi ha molts que surten Abans dels circuits de tractament I acabin en entorns marins i naturals.
  • L'afectació per residus Plàstics de tota mena d'essers vius (animals i vegetals) i la Incorporació conseqüent a la cadena alimentària d'aquests residus Comença a ser un problema de salut pública (la salut de tothom) de primer ordre.