El Centre de Santa Coloma es remodelarà i esdevindrà una gran àrea comercial i per a vianants de 20.181 m2

Es remodelaran els principals carrers del Centre per millorar la mobilitat de la ciutadania. El projecte vol dinamitzar el comerç de proximitat, que és el principal motor econòmic de la ciutat.

 

Imatge virtual del carrer de Pompeu fabra, un cop estigui remodelat

Santa Coloma de Gramenet, 18 de març de 2013.- Aquesta tarda l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha presentat als mitjans de comunicació el Projecte executiu de remodelació del Centre comercial de Santa Coloma de Gramenet. L’alcaldessa, que ha estat acompanyada pels tinents d’alcalde de Serveis Municipals, Comerç i Mercats, Esteve Serrano; d’Urbanisme i Habitatge, Jordi Mas, i de Participació, Qualitat Democràtica, Drets Civils i Ciutadania, i regidor del Districte I, Siscu Sánchez, ha donat els detalls d’un projecte que suposarà la renovació de 20.181 m2 d’espai públic i que transformarà la zona del centre de Santa Coloma en una gran àrea prioritària per als vianants.

Aquest projecte forma part del Pla d’Acció Municipal 2011-2015 i respon als compromisos del govern municipal de donar suport al comerç de proximitat, impulsar la dinamització dels eixos comercials i millorar els mercats municipals i els seus entorns. En aquest sentit, l’Ajuntament ja va executar fa uns dos anys la reforma dels voltants del Mercat de Singuerlín i recentment ha iniciat les obres de millora urbanística de l’entorn del nou edifici que albergarà el Mercat Municipal al barri del Fondo. El tercer mercat municipal de la ciutat, el Sagarra, serà properament objecte d’una important rehabilitació.

Durant la presentació del projecte de remodelació de la zona Centre de la ciutat, l’alcaldessa ha destacat que aquesta gran intervenció respon a l’objectiu d’aconseguir “una ciutat més còmoda, segura i sostenible, on s’afavoreixi el passeig i el gaudi ciutadà, i on els vianants tinguin prioritat real amb una circulació de vehicles totalment pacificada”.

La presentació del projecte s’ha realitzat al Centre Cívic Can Mariner, que és on l’equip de l’alcaldia té aquesta setmana les seves oficines, en el marc del programa de proximitat “L’Alcaldia als barris”. Aquest equipament és alhora l’oficina de la Regidoria de Districte I de la ciutat.

Gran àrea prioritària per als vianants

L’alcaldessa ha explicat que el projecte consisteix en la creació d’una gran àrea prioritària per als vianants que es realitzarà mitjançant la remodelació dels principals carrers comercials del centre i dels voltants del Mercat Sagarra per convertir-los (amb l’excepció del passeig de Llorenç Serra, que continuarà tenint un desnivell entre la vorera i la calçada) en vies de plataforma única, és a dir, “mateix nivell de voreres i calçada, per afavorir la mobilitat i l’accessibilitat de la ciutadania i reduir al mínim la circulació de vehicles”.

La pacificació del trànsit, un dels objectius del projecte, s’aconseguirà en la pràctica totalitat de carrers que passaran a ser de plataforma única i també amb el desviament del trànsit de vehicles per altres zones de la ciutat. En aquest sentit, està previst que un cop es remodelin els carrers circulin només autobusos i com a excepció els veïns i les veïnes que hagin d’accedir als seus aparcaments particulars. També, es crearà una franja horària per a la càrrega i descàrrega per als comerços de la zona. A més dels avantatges de mobilitat i accessibilitat de la ciutadania, la pacificació del trànsit implica una considerable reducció de les emissions de CO2 a l’atmosfera.

Les vies comercials que es remodelaran

El projecte contempla  4 intervencions que en conjunt suposaran una solució unitària i ordenada de les principals vies de la zona centre de la ciutat. Aquests quatre àmbits d’intervenció, que es faran per fases per minimitzar les molèsties, són:

  • La remodelació del passeig de Llorenç Serra, en el tram comprès entre la rambla de Sant Sebastià i l’avinguda de Santa Coloma. 
  • La remodelació de l’avinguda de la Generalitat, entre la plaça de Catalunya i la rambla de Sant Sebastià 
  • La remodelació de l’entorn del Mercat Sagarra (Fase 1), que contempla la millora de la plaça de Ferran de Sagarra, el carrers dels Sagarra i el carrer de la Balldovina, entre l’avinguda de la Generalitat i el carrer dels Sagarra. 
  • La remodelació de l’entorn del Mercat Sagarra  (Fase 2), que inclou aquestes reformes: 
    Els carrers de Sant Josep, Sant Ramon i Sant Ignasi, entre la plaça de Ferran de Sagarra i l’avinguda de la Generalitat;  El carrer de Pompeu Fabra, entre el carrer de Sant Carles i l’avinguda de la Generalitat.
     

Les diverses obres de remodelació milloraran, en conjunt, la urbanització de 20.181 m2 de la via pública.

L’àmbit d’actuació es distribueix per trams i carrers de la següent manera: av. de la Generalitat, 4.800 m2; passeig de Llorenç Serra, 9.200 m2, i entorns del Mercat Sagarra, 6.181 m2.

Aquestes quatre intervencions inclouen la pavimentació dels carrers per convertir-los en espais de plataforma única, amb nova plantació d’arbrat, la renovació completa de l’enllumenat i del mobiliari urbà, el soterrament de les línies elèctriques i la reparació i l’augment del clavegueram allà on sigui necessari, entre d’altres aspectes. Amb tota aquesta renovació, ha destacat l’alcaldessa, “volem generar un espai nou que potenciï la relació entre la ciutadania i afavoreixi el comerç de proximitat, motor econòmic de Santa Coloma”.

El projecte suposa una inversió total de 5,127.000 euros (dos milions aporta l’Ajuntament de Santa Coloma  i 3.127.000 euros la Diputació de Barcelona). En aquest sentit, properament es signarà un conveni per al “Traspàs i millora de la urbanització d’un tram de la carretera BV-5011” (més coneguda com ‘Carretera de la Roca´) que és de competència de la Diputació; una via que s’allarga dins de la ciutat de Santa Coloma de Gramenet per l’avinguda de Francesc Macià, el passeig de Llorenç Serra i l’avinguda de la Generalitat fins a la zona de Can Peixauet. L’aportació concreta de la Diputació és per a la urbanització del tram de Llorenç Serra i de l’avinguda de la Generalitat que contempla el projecte.

L’inici de les obres de tot el projecte està previst per al mes de setembre de 2013 i les diverses intervencions tindran una durada d’un any aproximadament.

Mostra i campanya informativa “Millorem el nostre barri”

Per donar a conèixer el projecte de remodelació del Centre es faran diverses sessions informatives, ja s’ha realitzat una amb comerciants, i demà dimarts 19 de març l’alcaldessa, en el marc del programa de proximitat “L’Alcaldia als barris”, es veurà amb representants d’entitats i associacions del districte I per informar d’aquest projecte i recollir els suggeriments del veïnat i del teixit associatiu.

Està previst que després de Setmana Santa s’iniciarà una acció de comunicació i d’informació als veïns i les veïnes dels carrers i zones on s’executarà el projecte –dins de la campanya municipal permanent “Millorem el nostre barri”-, que inclourà la bustiada pels domicilis d’un fulletó informatiu. En aquest document s’oferirà la possibilitat de fer aportacions o suggeriments a les remodelacions plantejades abans de posar-les en marxa. Les opinions seran també recollides a través de la pàgina web municipal (www.gramenet.cat).

Com en anteriors accions comunicatives de la campanya “Millorem el nostre barri”, els serveis d’Alcaldia coordinaran les aportacions de la ciutadania.  A banda d’aquesta acció, també hi haurà una exposició itinerant que recorrerà els diferents centres cívics i casals de la ciutat.

Per a més informació i/o contactes:

Servei de Comunicació

Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet

(Dori Morillo/Ana Belén Pérez)

93 462 40 13 / 618 045 488
comunicacio@gramenet.cat