El campus de l’Alimentació de Torribera és el més recent dels sis campus en què s’organitza la Universitat de Barcelona i constitueix la part més important del campus universitari de Santa Coloma de Gramenet. Està ubicat al recinte de Torribera, pertanyent a la Diputació de Barcelona, juntament amb altres institucions relacionades amb la formació i l’assistència. Es tracta d’una aposta innovadora en l’organització tradicional de la UB que planteja un perfil de campus temàtic i territorial que respon a la voluntat de visualitzar el potencial de la Universitat en el sector de l’alimentació —a través de la concentració d’una part del seu potencial humà i d’equipaments— i dinamitzar-lo des d’una perspectiva transversal. Així doncs, la UB configura aquest campus com un entorn de coordinació amb altres actors propis dedicats a l’alimentació, en sentit ampli, entre els quals cal destacar les facultats i els hospitals universitaris, i en especial l’Escola Universitària d’Hoteleria i Turisme (CETT-UB), amb l’objectiu de cercar nous projectes i vies de col•laboració.
Un projecte pioner
Les activitats que duu a terme la UB a Torribera, des d’una perspectiva oberta, transversal i interfacultativa, estan relacionades amb els àmbits fonamentals de Nutrició, Ciències dels Aliments, Alimentació i Salut, Alimentació i Societat, Seguretat Alimentària, Antropologia del Fet Alimentari i Ciències Gastronòmiques. Una de les novetats que incorpora el campus de l’Alimentació és el model de participació dels estudiants: a més de la formació reglada, es poden implicar en la gestió d’un conjunt d’activitats relacionades amb els seus ensenyaments però que alhora estan obertes al món local, als sectors productius i a organitzacions socials.
Els graus de Nutrició Humana i Dietètica i de Ciència i Tecnologia dels Aliments, que s’imparteixen a Torribera des del curs 2010-2011, estan adscrits a la Facultat de Farmàcia, la qual aporta bona part del professorat i del personal investigador, molts dels quals s’instal•laran, el setembre vinent, als edificis del campus, que han estat remodelats i preparats per l’Oficina del Pla Plurianual de la UB.
A més d’aquests dos graus, el curs 2012-2013, també s’impartirà el màster de Seguretat Alimentària (UB, UAB i Agència Catalana de Seguretat Alimentària), que es complementarà amb l’oferta acadèmica de màster vinculada al campus com ara Desenvolupament i Innovació d’Aliments i Nutrició i Metabolisme, adscrits a la Facultat de Farmàcia, i Història i Cultura de l’Alimentació, adscrit a la Facultat de Geografia i Història.
600 alumnes en el curs 2012-13
El curs 2012-2013, el campus acollirà 600 alumnes, professors i investigadors ubicats en més de 12.000 m2 de serveis, espais i laboratoris docents, despatxos de professors i laboratoris d’R+D, repartits en quatre pavellons: l’edifici Verdaguer, dedicat a la docència i l’atenció a l’estudiant; l’edifici Gaudí, dedicat a la recerca; l’edifici de Marina, on hi ha els laboratoris docents, i la Masia, on s’ubica l’administració del campus. Torribera disposa també d’uns hivernacles de 1.700 m2 gestionats pel Servei dels Camps Experimentals (Facultat de Biologia). Es preveu que amb el desplegament total dels ensenyaments la comunitat acadèmica arribi als 1.000 alumnes i 130 professors, investigadors i PAS.
Un altre dels eixos del campus de l’Alimentació de Torribera és la recerca, que recull l’àmplia experiència de nombrosos grups de la UB, que en bona part estan integrats a l’INSA-UB, el qual, a partir del mes de setembre, instal•larà la direcció i la secretaria a l’edifici Gaudí. L’INSA-UB treballa coordinadament amb la Fundació Bosch i Gimpera per donar resposta a les demandes i les necessitats de la societat actual en recerca i prestació de serveis en el sector sanitari, la indústria agroalimentària i en àmbits socials.
Un projecte també social
Finalment, el campus de l’Alimentació de Torribera també té una projecció social important, que, de manera directa, afecta l’entorn local de Santa Coloma de Gramenet. No tan sols posa a l’abast de la societat activitats, serveis i infraestructures, sinó que també impulsa iniciatives destinades a donar a conèixer el campus i a vincular-lo amb l’entorn. És el cas, per exemple, de la convocatòria del Premi UB - Ferran Adrià amb Gallina Blanca, que premia els millors treballs de recerca de batxillerat en l’àmbit de les ciències de l’alimentació, la nutrició, la cuina i la gastronomia, o la celebració de la festa anual ExpAliments, en el marc de la Setmana de la Ciència, que obre les portes del campus al públic amb un programa d’activitats per a totes les edats al voltant de l’alimentació, la nutrició i els aliments. La Biblioteca del Campus de l’Alimentació, adscrita al Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació (CRAI-UB) i especialitzada en ciències dels aliments, té una col•lecció relacionada amb les ciències gastronòmiques que supera els 5.000 títols, que constitueix el Fons bibliogràfic Grewe. A més d’aquest servei, el campus també disposa del centre de documentació de l’Observatori de l’Alimentació.