El Calendari de les Dones 2014 homenatja i reivindica la presència de les dones a la política

El Calendari de les Dones de Santa Coloma s'ha presentat al Museu Torre Balldovina.

Amb el títol Dones Polítiques, el Calendari de les Dones 2014 té com a protagonistes a les dones de la ciutat que en algun moment de la seva trajectòria vital s’han dedicat a la política municipal. En ell apareixen retratades 42 regidores i exregidores, el total de les dones que han exercit responsabilitats polítiques a Santa Coloma des del primer mandat en democràcia (1979-1983) fins l’actualitat.

Dintre de l’objectiu general del Calendari d’aportar visibilitat i reconeixement a les dones, per l’any 2014 es vol visibilitzar la participació activa de les dones en política i al mateix temps reivindicar-la, donat que la paritat entre dones i homes en aquest àmbit, com en la resta d’àmbits de rellevància social, encara és una meta lluny d’haver-se assolit.

Així, el Calendari vol també fer seva aquesta reivindicació, i per això recull tot un seguit de frases d’autores que han reflexionat sobre el fet de les dones a la política, des de teòriques feministes com Amelia Valcàrcel fins a protagonistes de la França revolucionària (Olimpia de Gouges) o de la Segona República espanyola (Clara Campoamor), incloent-hi també polítiques de l’època actual, com ara Michelle Bachelet o Ellen Johnson Sirleaf.

El Calendari està estructurat per mandats, amb fotografies en grup de les regidores que ho van ser en cadascun dels períodes, fins arribar als 9 mandats que hi ha hagut fins ara. Recull també una pàgina dedicada a les regidores d’Igualtat de Gènere, regidoria específica amb la qual l’Ajuntament compta des de l’any 1999. Finalment, el Calendari de les Dones dedica els dos últims mesos a les dues alcaldesses que fins ara ha tingut la ciutat: Manuela de Madre, alcaldessa des de 1991 fins 2002, i l’alcaldessa actual, Nuria Parlon.

A la presentació del Calendari de les Dones 2014 totes les persones assistents han rebut un exemplar del Calendari.
Com cada any, l’acte de presentació del Calendari -una iniciativa que es porta a terme a Santa Coloma des de l’any 2001- ha servit com a cloenda de l’ampli programa d’activitats organitzades al llarg de l’any des del Departament de Polítiques d’Igualtat de Gènere de l’Ajuntament.