L'última enquesta sobre la mobilitat de la població de Santa Coloma de Gramenet, el·laborada per l'Entitat del Transport de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, assenyala que en un dia laborable la població colomenca realitza 370.600 desplaçaments, una mitjana de 3,24 per persona. La majoria d'aquests desplaçaments es fan a peu o en bicicleta (55,8 %), un 24,2 % es desplaça en vehicle privat i un percentatge del 20 per cent utilitza el transport públic. D'aquest, el metro, amb un 57,4 per cent, és el mitjà més utilitzat, seguit per l'autobús, que el fa servir el 19,2 per cent dels colomencs. Sobretot, diu l'estudi, la mobilitat dels veïns i veïnes de Santa Coloma és interna; és a dir, que es realitza dins del mateix municipi (55,9 %), i quan aquest desplaçament es vol fer en transport públic, el mitjà preferit és l'autobús.
La arribada del transport del metro a la plaça de la Vila, en 1983, i al barri del Fondo, el 1992, va provocar que es portessin a terme diversos canvis a les línies d'autobús que, fins aleshores, havien estat el mitjà de connexió dels colomencs amb la veïna ciutat de Barcelona. Un dels primers canvis va ser, al setembre de 1992, la incorporació d'una nova línia d'autobús, la 42, per a la connexió amb el centre de la ciutat comptal. El vell autobús 35, emblemàtic enllaç amb Barcelona, havia passat a connectar la nostra ciutat amb el barceloní hospital de Sant Pau. Aquest mateix any, les línies 800, B-30 i N-6 van ampliar els seus recorreguts.
Les millores portades a terme a la xarxa del transport públic de superfície a Santa Coloma han estat moltes els últims anys. No només s'ha augmentat el nombre de línies de connexió interna, de connexió interurbana i de servei nocturn, també s'ha millorat de manera espectacular la freqüència de pas dels vehicles.
L'empresa TUSGSAL (Transports Urbans i Serveis Generals, Societat Anònima Laboral), que per acord de l'Àrea Metropolitana té encomanat el servei d'autobusos del Barcelonès Nord des de 1985 (abans ho feia l'empresa TUSA), ha renovat totalment la flota de vehicles, que són més còmodes, espaiosos i estan adaptats a les persones amb problemes de mobilitat.
A més, s'han incorporat microbusos, la mida dels quals ha permès allargar els recorreguts per carrers fins fa poc d'impossible accés per a les dimensions tradicionals d'un autobús. Aquests petits autobusos (hi ha tres línies urbanes amb aquest tipus de vehicles) fan un servei de bus de barri.
Actualment Santa Coloma disposa d'una gran xarxa urbana de línies d'autobús. Les reivindicacions veïnals perquè alguna línia d'autobús arribés, per exemple, a Can Franquesa, han quedat per a la història, i aquest barri té a l'actualitat una connexió de cinc línies d'autobús.
Segons dades de l'última Enquesta de Mobilidad Quotidiana que realitza l'Entitat del Transport (EMT), Santa Coloma de Gramenet té una proporció d'ús del transport públic que la situa entre les deu més altes dels municipis que formen l'àrea metropolitana de Barcelona.
12 línies interurbanes
Un total de 12 línies d'autobús faciliten la mobilitat a la ciutat i la connexió amb poblacions veïnes com Badalona, Sant Adrià, Montcada i Reixach i Barcelona. A la nit, tres línies (N6, N8 i N9) connecten Barcelona amb els nostres barris.
L'última millora
L'última millora en el servei d'autobusos es va posar en marxa el passat 24 de maig, quan es va adaptar el recorregut de la línia B-18 perquè els dies festius i diumenges, amb una freqüència de 45 minuts, doni servei als visitants del cementiri municipal, on realitza quatre parades que permeten un còmode accés a tot el recinte.