El 44% dels infants de la ciutat reben una beca menjador aquest curs escolar

4.186 alumnes d’infantil i primària, un 77% de les famílies sol·licitants, es beneficien d’aquests ajuts. Enguany s’ha invertit 1,6 M€ en el programa municipal ‘El menjador de l’escola a l’abast de tothom’.

 

Un total de 4.186 alumnes de la ciutat d’educació d’infantil i primària reben una beca menjador, gràcies als fons econòmics de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i la Generalitat de Catalunya, el curs escolar 2022-2023. D’aquests, 3.795 perceben una beca del 100% i 391 n’obtenen una complementària (d’entre el 50% al 70% del seu cost).

L'Ajuntament va posar en marxa el programa «El menjador de l'escola a l'abast de tothom» ara fa 9 anys, amb ajuts per als menjadors escolars, amb l’objectiu d’oferir igualtat d’oportunitats per a tots els infants.

Per al present curs, com a requisit per poder accedir a aquests ajuts, es va ampliar el topall d’ingressos per unitat familiar. El 77% de les sol·licituds que s'han presentat en el termini establert han estat aprovades. Un total de 875 peticions han estat rebutjades per superar el topall per renda, volum de negoci o capital mobiliari. D’una altra banda, les famílies que pateixen una pèrdua d’ingressos durant el 2022 podran presentar una revisió de la seva sol·licitud de beca a partir del gener de 2023.

Per garantir que els infants de la ciutat rebin la seva beca menjador, enguany s’ha invertit 1.600.000 euros, incrementant un 14,3% la inversió respecte al curs anterior. El cost d’una beca menjador és de 6,54 € al dia de mitjana i inclou tant l’àpat com el servei de monitoratge i les activitats de lleure al migdia.

Des del 2013, en què l’Ajuntament posa en marxa el programa municipal de beques de menjador, el nombre d’infants beneficiaris ha crescut un 59%.

El menjador escolar incideix en els hàbits de vida saludable

Segons l’ONG de Cooperació Internacional per la Infància, EDUCO, el menjador escolar incideix directament en el benestar infantil. Permet als nens i les nenes accedir a un àpat diari, essencial per al bon desenvolupament físic.

Dinar a l'escola incentiva l'assistència a classe o a les activitats de la tarda que repercuteixen en l'acompliment acadèmic. El menjador, juntament amb les activitats de lleure de migdia, suposen una oportunitat educativa que impacta en els hàbits i les conductes de vida saludable. A més, el menjador és un espai per compartir activitats i dinar amb companys i companyes, desenvolupant les habilitats socials en un entorn adequat i segur. Amb l'acompanyament de monitores i monitors, s'aprèn també a resoldre els conflictes i s'enforteixen les relacions i les amistats.
 
Finalment, el menjador escolar també permet la conciliació en aquelles famílies que no poden deixar de treballar o que necessiten treballar durant l'horari del migdia.