Diada de Santa Coloma

El dimarts 31 la ciutat acomiada l'any amb la celebració de la seva diada. En les darreres hores del 2013 els carrers del Centre s'ompliran amb una Cercavila de Festa Major i un Correfoc d'Hivern.

Santa Coloma de Gramenet celebra la seva Diada el darrer dia de l'any, enguany la data recau en el dimarts 31 de desembre. Com és tradicional la jornada arrencarà amb l'Ofici de Festa Major a l'Església Major (11.00 h). A continuació es farà una ballada de sardanes amb la Cobla Contemporània a la Plaça de la Vila, 12.00 h. Organitza: Patronat pro-Aplec i Amics de la Sardana.

A la darrera tarda de l'any, els colomencs i colomenques tenen una cita amb dos actes multitudinaris que representen que enllaçen la Diada de Santa Coloma amb les tradicions més arrelades de la cultura popular catalana:

Cercavila  de Festa Major amb la participació de Colla de Geganters i Capgrossos, Grallers de Santa Coloma i Grup de Ball de Bastons. Sortida de l'Església Major, 19.00 h. Recorregut: Plaça de l'Església, Passeig Mossèn Jaume Gordi, Rafael Casanovas, Anselm Clavé i Plaça de la Vila. Organitza: Centre de Tradicions Populars Catalanes Joan Peiró.

Correfoc d’Hivern. Recorregut: Jardins d’Ernest Lluch, carrer Sant Jeroni, Carrer Santa Coloma, carrer Major, carrer Sant Domènech, Jardins de Can Sisteré, carrer Sant Carles, Plaça Manent, carrer Safaretjos, Plaça Montserrat Roig. Sortida: Jardins d’Ernest Lluch, 20 hores. Arribada: Plaça de Montserrat Roig, 21:30 hores Organitza: Colla Vella de Diables de Santa Coloma de Gramenet.

La història de la Diada

Santa Coloma va ser una màrtir adolescent cristiana, sacrificada pels romans a la Gàl·lia l’any 274. El 1187, el bisbe barceloní Bernat de Berga va consagrar amb el nom de Santa Coloma una església romànica que es va construir a l’espai que avui ocupa la parròquia de Sant Josep Oriol. Aquest fet va ser l’origen de la nostra ciutat i del seu terme municipal.