Dia Internacional contra la violència vers les dones

El dijous 29, a Can Sisteré (18.30h), "Violència Masclista", jornada organitzada per FAVGRAM i CONFAVC i adreçada a grups de dones, entitats, professorat, alumnat, professionals de les institucions i població en general.

El 25 de novembre se commemora el Dia internacional contra la violència vers les dones i en aquest marc la ciutat de Santa Coloma de Gramenet acollirà tot un seguit d’actes adreçats al públic de totes les edats i amb accés lliure, organitzats per l’Ajuntament des de la regidoria de Polítiques d’Igualtat de Gènere en col·laboració amb diverses entitats de la ciutat.

Acte central

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i el Consell de les Dones per a la Igualtat, conviden a tothom a l’acte de ciutat que tindrà lloc el dilluns 26 de novembre, a les 18.00 hores, a la Plaça de la Vila. Consistirà en una concentració ciutadana durant la qual es portarà a terme una actuació o performance per omplir de paraigües oberts de color violeta l’espai de la plaça.

L’objectiu d’aquesta actuació, basada en una idea original del grup de dones Artemis, és treure al carrer, de manera simbòlica, la xacra social de la violència masclista, de manera que durant una estona omplim de color violeta la Plaça de la Vila, en rebuig de la violència vers les dones. Per tancar l’acte, es llegirà el manifest institucional elaborat amb motiu de la diada internacional contra la violència vers les dones.

Aquest dilluns 26, a les 18.00, es repetirà L'Hora del Conte especial, en aquest cas a la Biblioteca Central. El dijous 29, aquesta hora del conte dedicada al Dia Mundial contra la violència ver les dones tancarà el seu recorregut per les biblioteques municipals a la Biblioteca Singuerlín Salvador Cabré, també a les 18.00 hores.

El dimarts 27, a les 10.00, a la Sala Miquelet del Teatre Josep Maria de Sagarra (C/Lluís Companys, 27) es representarà "Ja n'hi ha prou" de Teatreacció. Un espectacle per a la prevenció de la violència en l'àmbit dels i de les joves i adolescents. Va dirigit a alumnat dels instituts de Santa Coloma mitjançant el Programa d'Activitats Educatives Complementàries. Organitza: Centre d'Informació i Recursos per a Dones (CIRD).

Presentació del protocol local per l'abordatge de la violència envers les dones

El dimecres 28, a les 19.00, a la Biblioteca Singuerlín-Salvador Cabré (Plaça Sagrada Família s/n) es farà la presentació del protocol local per l'abordatge integral de la violència envers les dones a càrrec de l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon. L'acte comptarà amb la intervenció de Miguel Lorente Acosta, ex delegat del govern per a la Violència de Gènere.

Santa Coloma té des de l’any 2000 un protocol d’actuació conjunta entre diferents institucions i serveis implicats en la lluita contra la violència envers les dones. Amb el pas del temps, els canvis en la conceptualització, la legislació, els agents que intervenen i el mapa de recursos, s’ha vist necessari redactar un nou Protocol per millorar la qualitat de la resposta.

El nou document que es presenta és fruit d’un treball intens, coordinat pel departament municipal de Polítiques d’Igualtat de Gènere i dirigit per una comissió de treball integrada per representants dels Serveis Socials de l’Ajuntament, de l'atenció primària i serveis sanitaris de la ciutat (CAP's de la salut, Centre d'Atenció Sexual i Reproductiva, el Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil, el Centre de Salut Mental Adults Martí i Julià i el Centre Assistencial Doctor Emili Mira i López), els hospitals de l’Esperit Sant i Germans Trias i Pujol, la Policia Local i els Mossos d’Esquadra, i els Serveis de Justícia. El nou Protocol local per a l’abordatge integral de la violència envers les dones, és un document que recull les experiències i aportacions i queda emmarcat per la Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista.

Altres activitats

El dijous 29, a Can Sisteré (C/Sant Carles s/n), a les 18.30, tindrem la jornada "Violència Masclista" organitzada per FAVGRAM i CONFAVC i adreçada a grups de dones, entitats, professorat, alumnat, professionals de les institucions i població en general.

Per tancar el programa d'actes, aquest mateix dijous 29, a les 20.30, l'Auditori Can Roig i Torres (C/de Rafael Casanova, 5) acollirà l'espectacle "Llàgrimes al desert, relat sobre la violència de gènere" del Cor Jove de Sentmenat, amb entrada lliure.