Comença el curs per als 15.625 escolars de Santa Coloma

Més de 2.800 nens i nenes rebran la beca de menjador que atorga l’Ajuntament per a aquest curs. Les activitats d’orientació laboral i disseny urbà i un altre grup de P3, principals novetats d'enguany.

Aquest dilluns, 14 de setembre, comença oficialment el curs 2015-2016. En total, 15.625 nens, nenes i joves tornaran a les 23 escoles públiques i 7 de concertades que hi ha a la ciutat. També s’iniciaran les classes als instituts (8 de públics i 7 de concertats). Pel que fa a l’educació infantil (P3, P4 i P5), començaran el curs 3.638 escolars; a primària (de 1r a 6è) seran 7.457 alumnes, i a secundària (de 1r a 4t d’ESO) n’hi haurà 4.530. En les properes setmanes obriran també les aules de les dues escoles de formació per a adults i de l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI).

L’Ajuntament, amb el compromís de garantir una escola pública de qualitat i amb serveis a l’abast de totes les famílies, continua desenvolupant el programa de beques de menjador per als escolars amb menys recursos («El menjador de l’escola a l’abast de tothom») que, en el tercer any d’implantació, servirà per cobrir almenys un àpat equilibrat, gratuït i diari, a uns 2.800 nenes i nens colomencs.

Durant l’estiu, aprofitant les vacances escolars, s’han realitzat millores en una vintena de col·legis públics per atendre les necessitats de manteniment i rehabilitació dels edificis. Queda encara per construir l’Escola Santa Coloma, la qual, competència de la Generalitat, està pendent que l’Administració catalana realitzi el disseny i l’execució de l’obra, posposada fins al proper any per necessitats d’ampliació de pressupost.

Tallers d’orientació laboral

Entre les novetats d’aquest curs 2015-2016, cal destacar un altre grup de P3 a l’Escola Salvatella, que donarà resposta a l’augment d’escolars matriculats respecte al curs passat. Una altra novetat és l’increment d’ofertes del Programa d’activitats educatives complementàries (PAECC) que, en la seva 35a edició, ofereix 260 propostes (xerrades, sortides, tallers, esports, excursions, exposicions, etc.), adreçades a l’alumnat i al professorat de la ciutat. Hi ha tres nous blocs: un, dedicat a l’orientació formativa i laboral dels adolescents per proporcionar-los eines de cerca d’una primera ocupació i emprenedoria; un segon, reservat a tallers de disseny urbà i de millora de la ciutat, i un tercer, destinat a formar alumnes i mestres en la creació i manteniment d’horts urbans, mitjançant el Centre d’Educació Ambiental Ecometròpoli i els mateixos centres escolars.

D’altra banda, en compliment de la 2a fase de la LOMCE, els centres educatius colomencs, com els de la resta de Catalunya i de l’Estat, incrementen el nombre d’hores de matemàtiques i d’anglès.

Tauletes tàctils per als instituts que ho desitgin

L’Ajuntament continua amb els programes de reutilització de llibres de textos i de digitalització de les aules per garantir una educació de qualitat i adaptada a les noves tecnologies. Aquest any s’invertiran més de 922.000 € per cobrir els llibres de textos i fomentar-ne la reutilització —en les etapes d’infantil i primària— i en l’adquisició d’ordinadors ultraportàtils per als alumnes de 1r d’ESO.

Aquest programa contribueix a l’estalvi de les famílies i fomenta l’educació en valors i la implicació de la comunitat educativa en la gestió dels llibres. Els centres de secundària que ho desitgin podran sol·licitar dispositius tipus tauleta tàctil, segons les bases que té establertes l’Ajuntament perquè els 16 centres de secundària en sol·licitin la modalitat que prefereixin, atenent les seves necessitats educatives.

Estudi de graus i postgrau a Santa Coloma

La ciutat ofereix un àmplia oferta universitària a través de 20 graus, postgraus i màsters en quatre centres: el Campus de l'Alimentació de la Universitat de Barcelona, la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED), la Fundació Hospital de l'Esperit Sant (FHES) i el Centre Dr. Emili Mira i López - Parc de Salut Mar.

El dia 14 comencen les classes al Campus de l'Alimentació de Torribera, que ofereix quatre graus relacionats amb salut i alimentació, entre ells el de Ciències Culinàries i Gastronòmica, que es va crear el curs passat i que és pioner en l'àmbit estatal.

La FHES és un hospital docent, associat a la UB i altres universitats catalanes, que ofereix formació sanitària (MIR) en diferents especialitats i imparteix classes en els graus de Medicina, Farmàcia, Infermeria, Fisioteràpia, Biologia i Psicologia, entre d'altres. També acull les pràctiques de diversos cicles formatius de grau mitjà i superior.

Finalment, hi ha la varietat d'educació a distància a través de plataformes en línia, a la UNED Santa Coloma. El centre ofereix els graus de Pedagogia, Psicologia, Educació Social, Dret, Treball Social, així com cursos d'idiomes i d'accés per a persones més grans de 25 i de 45 anys. Més informació, en aquest enllaç.