"Científics i Cuiners, cara a cara" al Campus de l'Alimentació

El psiquiatra, Antoni Bulbena i el xocolater, Enric Rovira, protagonitzen aquest dilluns 19 (13.00) la segona edició d'aquesta activitat de difusió científica.

El proper dilluns 19 de maig, el director de Docència i Recerca de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions del Parc de Salut Mar, Antoni Bulbena, i el xocolater Enric Rovira es trobaran per parlar de la xocolata i els estats mentals a la segona edició de "Científics i Cuiners, cara a cara", un espai de diàleg entre el món acadèmic i el gastronòmic coordinat per la Unitat UB-Bullipèdia en el marc del Campus de l'Alimentació de Santa Coloma, ubicat al recinte Torribera. 

La trobada, que tindrà lloc a les 13h a la sala Les Voltes de l'edifici La Masia del Campus de l'Alimentació, permetrà tractar temes com l’aspecte social del consum de xocolata, la millora tècnica del producte, la seva associació amb el plaer i les emocions, i la seva relació amb els efectes sobre l’estat mental de les persones.

L' acte es obert a tothom. Us agrairem la confimació de la vostra assistència a l' enllaç Formulari 2on cara a cara.

Un espai de difusió científica a Santa Coloma

"Científics i Cuiners, cara a cara" és una activitat emmarcada en el programa "Santa Coloma, Ciutat Universitària". Constitueix un espai de difusió científica que té l'objectiu d'impulsar el coneixement, la innovació, la creativitat i la transferència en disciplines relacionades amb  les ciències dels aliments, la nutrició, la cultura de l’alimentació i la gastronomia.

La proposta, en què es troben dos experts i es compta amb la participació del públic, permet l'intercanvi d'idees entre l'entorn universitari i el gastronòmic des de diferents perspectives, tot i identificant temes d'actualitat i de discussió comuns.

La primera edició de "Científics i Cuiners, cara a cara" va reunir catedràtic del Departament de  Física Fonamental de la Universitat de Barcelona Javier Tejada i el cuiner del restaurant Lluerna Víctor Quintillà, reconegut amb una estrella Michelin, per donar una visió de com s'aplica la teoria del Big Bang a la cuina moderna i com els cuiners fan servir la matèria i els atributs dels temps en el seu dia a dia. 

Ressenya biogràfica dels ponents

Antoni Bulbena (Barcelona, 1953) director de Docència i Recerca de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions del Parc Salut Mar i és catedràtic del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la Universitat Autònoma de Barcelona. Bulbena desenvolupa la seva recerca més destacada en la relació entre els trastorns d'ansietat i la patologia somàtica associada, especialment la seva descripció originar de l'estreta relació d'alteracions hereditàries del col·lagen amb l'ansietat. En un àmbit més ampli, també ha investigat en temes que inclouen la pseudodemència, les urgències psiquiàtriques, la memòria, la depressió, el consum de xocolata i carbohidrats o la meteorologia, entre d’altres. Compta entre les seves publicacions amb 250 articles en revistes científiques i més de 100 capítols en llibres de l’especialitat. En la seva vessant docent, ha estat professor d’universitats com la Universitat del País Basc o la Universitat de Deusto, i ha ocupat la Càtedra Germán Berríos de Psicopatologia en la Universitat d’Antioquia de Medellin a Colòmbia. També ha desenvolupat tasques de gestió i assessorament en diferents centres  a nivell nacional i internacional.

Enric Rovira
 
(Barcelona, 1971) és xocolater i fundador i propietari de l'empresa Enric Rovira dedicada a l'elaboració de productes de xocolata d’alta qualitat, amb disseny contemporani i vinculats a Barcelona. Tot i que el 1990 va començar els estudis d'Informàtica a la Universitat Politècnica de Catalunya, aviat els abandona per dedicar-se de ple al negoci familiar on aprèn l'ofici de pastisser i xocolater i comença a formar-se amb cursos monogràfics impartits per professionals catalans i internacionals. El 1993 funda la seva pròpia empresa, juntament amb Francesc Forrellat, amb què exporta les seves creacions a països de cinc continents. Rovira assessora i col·labora amb diferents projectes del desenvolupament de propostes gastronòmiques i imparteix cursos sobre la seva especialitat, la xocolata. Ha estat guardonat amb diferents premis entre els quals destaquen premi “Coq d’Or” de la Guide de Gourmands (París, 2013), premi “Il Miglior Chef Pasticciere Straniero” de la guia Identitá Golose (Milan, 2009), o el premi “Millor professional de l’Any” dels Premis Nacionals de Gastronomia de l’Acadèmia Nacional Gastronomia (Barcelona, 2002).