Cicle d’activitats contra l’homofòbia i la transfòbia, promogudes per la nova regidoria LGTBI

En el marc del Dia Internacional contra l’Homofòbia, la regidoria de LGTBI (lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals) ha organitzat una desena d'activitats. Destaca l’acció "posar-se els cordills contra l’homofòbia" i la pintada de sis passos de vianants amb l’arc de Sant Martí.

Aquesta dimarts 10 de maig, la Tinenta d’alcaldessa i regidora de Cultura, Moviments Socials, Entitats Ciutadanes, Memòria Històrica i LGTBI, Petry Jiménez, ha presentat el primer cicle oficial d’accions reivindicatives  promogudes per la nova regidoria de LGTBI (lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals), que es posaran en marxa a Santa Coloma de Gramenet en el marc del proper 17 de maig, Dia Internacional Contra l’Homofòbia i la Transfòbia. La Tinenta d'alcaldessa ha estat acompanyada pels representants d’una nova entitat a la ciutat que acaba de néixer amb el nom “Entenem Santa Coloma” i amb el suport de l’Ajuntament colomenc.

La regidora ha presentat el conjunt d’accions reivindicatives i de conscienciació previstes, més d’una desena a partir d’aquest divendres 13 de maig, amb els objectius principals de “fomentar la igualtat de drets, les llibertats i el reconeixement social de les persones LGTBI i de promoure l’eradicació de qualsevol tipus de discriminació o atemptat contra la igualtat i la dignitat de les persones”, ha destacat Petry Jiménez i ha recordat que aquests objectius “son prioritaris, com van assenyalar els colomencs i les colomenques assistents al Fòrum del Pla d’Acció Municipal, on es van apuntar aquells aspectes que han de regir els projectes de millora de Santa Coloma en clau 2016-2019

La primera de les accions és el passi del documental «El Viaje de Carla», a la Biblioteca Singuerlín-Salvador Cabré, que tindrà lloc aquest divendres 13 de maig; l’acte comptarà amb la participació de Carla Antonelli, nom artístic de Carla Delgado Gómez, actriu, política i reconeguda activista pels drets LGTBI i diputada a l’Asamblea de Madrid, i que vindrà a presentar aquest documental, en part autobiogràfic, dirigit per Fernando Olmeda.  

Una altra de les reivindicacions previstes serà l'acció de posar-se els CORDILLS DE COLORS «Contra l'homofòbia», que és una acció coordinada i conjunta amb d'altres ciutats, que formen part de la «XARXA DE MUNICIPIS LGTBI», per commemorar de manera conjunta el Dia Internacional contra l'Homofòbia. En aquest sentit, aquest dissabte 14 de maig en el partit de Catgas-Barcelona (20h), televisat per TV3, els jugadors de l’equip colomenc, el Catgas, portaran els colors de les sabates amb l'arc de Sant Martí. A més, hi haurà d’altres esdeveniments esportius on els jugadors i entrenadors portaran aquests cordills.

17 de maig, Dia Internacional contra l’Homofòbia


Precisament el 17 de maig, Santa Coloma s’afegirà al Dia Internacional contra l’Homofòbia i la Transfòbia, amb dos actes especials. Per una banda, se celebrarà la inauguració del primer pas de vianants pintat amb els sis colors de l’arc de sant Martí, que estarà ubicat a l’avinguda de la Generalitat amb la rbla. de Sant Sebastià. A aquest s’afegiran cinc passos més de vianants pintats –perquè hi hagi un per districte- que es pintaran del 17 de maig al 28 de juny, Dia de l’orgull gai. Per altra banda, es posarà la bandera amb l’arc de San Martí, en un lloc preferent i visible a la plaça de la Vila.

Totes aquestes accions tindran un punt culminant, dissabte 2 de juliol, amb la celebració de la primera Festa de l’Orgull Gai al Centre de Recursos Juvenils Mas Fonollar.

Una ciutat compromesa contra l’homofòbia

A més del primer cicle d’accions oficials promogudes per la nova regidoria LGTBI, la ciutat de Santa Coloma i l’ajuntament des de fa temps estan compromesos amb la defensa dels drets del col·lectiu LGTBI i en la lluita contra les discriminació per orientació sexual. Alguns exemples:

  • Santa Coloma forma part de la XARXA DE MUNICIPIS LGTBI, per compartir les bones pràctiques i generar activitats conjuntes, juntament amb Sabadell, Terrassa, Cerdanyola del Vallés, Ripollet, Barberà del Vallés i Sant Quirze del Vallés. Precisament aquest divendres 13 de maig hi ha una reunió conjunta a la nostra ciutat, amb els i les portaveus de tots aquests ajuntaments en matèria LGTBI, per continuar compartint accions i experiències
  • Som un dels 10 ajuntaments escollits per crear un Pla pilot per elaborar una GUIA DE PLANS LGTBI, en el marc de l'aplicació i desplegament de la llei 11/2014, del 10 octubre, l’objectiu de la qual és garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia als municipis
  • El passat 4 d'abril al Ple Municipal es va aprovar una declaració contra l'assetjament escolar, l'homofòbia i la transfòbia, i en rebuig d'aquells comportaments que es produeixen contra nens i joves amb identitats i expressions sexuals i de gènere diverses
  • A banda, des de l'Ajuntament impulsem l’educació des de petits contra els prejudicis, a través de diferents activitats i tallers inclosos al Programa d’Activitats Educatives Complementàries(PAECC). El Centre d’Informació i Recursos per a Dones (CIRD) coordina  les activitats educatives amb l’Entitat  ACORD: conta contes per a escoles de primària i Tallers sobre Diversitat Familiar, afectivo-sexual per als instituts i sobre bullying homofòbic (aquest últim taller és nou). Veure més aquí.
  • S'ha posat en marxa un fons documental  LGTBI a la Biblioteca del Fondo