Aquest divendres arrenca la Festa Major d'estiu de Santa Coloma

Tots els actes de la festa es desenvoluparan en 20 espais diferents i amb l’excepció d’una obra de teatre són d’accés totalment gratuït. El 60 per cent de les activitats les protagonitzen artistes locals. Coneix la Festa al detall!

El compte enrere ha començat. Manquen unes hores per a l’inici d’una de les cites festives de l’any a Santa Coloma de Gramenet, la Festa Major d’Estiu, un espai de trobada popular profundament arrelat a la ciutadania, que esdevé any rere any una oportunitat única de trobada per gaudir, ballar, emocionar-se i viure al màxim les diverses propostes lúdiques preparades per l’Ajuntament i la Comissió Municipal de Festes d’aquesta ciutat.

Enguany, la Festa Major d’Estiu colomenca inclou 52 propostes per a tots els públics –música, activitats tradicionals, infantils, exposicions, i molt més- que es desenvoluparan en 20 espais diferents repartits per la ciutat (sense comptar els actes esportius), del 31 d’agost al 3 de setembre. Podeu consultar tota la programació al web municipal www.gramenet.cat.

L’Ajuntament ha fet un esforç d’optimització dels seus recursos, afectats per la crisi econòmica que pateix el nostre país, per poder oferir a la ciutadania una festa amb tots els ingredients que possibilitin el gaudir col·lectiu, i tot i reduint la despesa destinada a aquest esdeveniment en un 21 per cent respecte a la despesa destinada a aquest fi l’any passat. El pressupost de la festa d’enguany és de 298.000 euros per a la realització dels diversos actos que contempla el programa, el que suposa una inversió de 2,4 euros per habitant.

En aquest sentit, l’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, ha assenyalat que “tot i haver experimentat un obligat estalvi econòmic,la qualitat de la festa no se’n ressentirà gens i la ciutadania tindrà la millor oferta cultural i lúdica, tal i com es mereix la nostra ciutat, perquè l’Ajuntament i la Comissió de Festes han treballat dur, amb imaginació i il·lusió, a la recerca d’un ventall d’activitats integradores i atractives”.

També, la regidora de Cultura, Petra Jiménez, ha dit que “el programa de la festa té sempre en compte la diversitat de la ciutat i és per això que ofereix actes per a tots els gustos edats, però que enguany també contempla que hi ha veïns i veïnes de Santa Coloma que per manca de recursos econòmics no han pogut gaudir de vacances fora de la ciutat. Aquesta festa és una oportunitat perquè s’ho passin d’allò més bé durant aquests dies a la seva ciutat”.

Els pregoners i autors del cartell de Festa

El pregó a la balconada de l’edifici de l’Ajuntament, a càrrec dels il·lustradors colomencs Pepònio i Azagra, serà aquest divendres 31 d’agost (20.30 hores) l’inici de la Festa Major d’Estiu 2012. A partir d'aquell moment ciutadans i ciutadanes de dins i fora de Santa Coloma tindran per endavant quatre dies i quatre nits per gaudir d'un grapat d'activitats pensades per a tots els públics.

Trabucaires, draconaires, gegants, castellers i correfoc

Com a preludi del pregó, trabucaires, gegants, capgrossos, grallers, castellers, draconaires i diables de les diverses colles locals desfilaran pels carrers del barri del Centre en un seguici inaugural. A la tarda del dissabte dia 1 (17.45) els gegants ocuparan la ciutat amb la Trobada Gegantera que organitza la Colla de Gegants i Capgrossos de Santa Coloma. El foc i la pólvora ocuparan els carrers aquella mateixa nit (22.00) amb el tradicional correfoc. I el diumenge dia 2 (12.00), la Trobada Castellera emplenarà la plaça de la Vila.

Concerts destacats de la Festa: Fangoria, Nancys Rubias, Electronikboy, BEBE, Havaneres REMS, Gertrudis i Txarango

En l'apartat dedicat a la música, en aquests quatre dies festius es podrà gaudir a la ciutat de 35 bandes i grups de música -tant locals com del panorama estatal- a quatre escenaris diferents: el parc d'Europa (Sintonitzza FISC), Mas Fonollar (Cortocircuit), la plaça de la Vila i la plaça del Rellotge.

Aquest any se celebra la desena edició del festival de música independent FM Sintonitzza (FISC), consolidat com una de les cites anuals de referència per als amants de la música pop-rock alternativa. Durant dos dies podrem assistir als directes de 13 grups a l’escenari del parc d’Europa.

En el CRJ Mas Fonollar es realitzarà, un any més, la 13a. edició del Cortocircuit, amb els directes de les bandes locals amb més projecció i qualitat del moment.

El gran escenari de la plaça de la Vila acollirà les actuacions estrella d’artistes tan destacats com Fangoria, Nancys Rubias, Electronikboy, BEBE, Havaneres REMS, Gertrudis i Txarango, entre d’altres.

I a l’escenari de la plaça del Rellotge, es podrà gaudir el diumenge d’una nit de sevillanes amb els grups colomencs La Húngara, Guadaljarafe i Brisas (23:00 hs)

Concha Velasco al Teatre Sagarra

La Festa Major porta a Santa Coloma una de les actrius més reconegudes de l'escena espanyola, Concha Velasco. Diumenge 2, a les 19.30, el Teatre Sagarra acollirà l'espectacle "Yo lo que quiero es bailar", amb l’actriu sobre l'escenari i amb Josep Maria Pou a la direcció. L’espectacle recorre els 50 anys de carrera professional de l’actriu, que balla, canta i molt més, en quasi dues hores d’actuació. Aquesta és l’única proposta de Festa Major no-gratuïta. Les entrades tenen un preu únic de 22 euros i es poden adquirir a través del Telentrada.

L’art i les exposicions made in Santa Coloma

Aquestes festes d'estiu permetran gaudir també de cinc mostres culturals ubicades en diversos indrets de la ciutat. Hi destaquen, al Centre d'Art Contemporani Can Sisteré (c. de Sant Carles, s/n), COMIKOLOMA, un recull del treball dels dibuixants més rellevants del còmic i l'humor gràfic colomenc, que s’inaugura el dissabte 1 de setembre, a les 13.00 hores. L’altra mostra destacada és Criatures i altres éssers fantàstics, de Rafael Arroyo, exposició instal·lada al Museu Torre Balldovina (plaça de Pau Casals) fins a l'11 d'octubre.

Pedalada solidària contra la Síndrome de Dent

En el marc de la Festa, hi destaca la jornada de spinning solidari a la rambla de Sant Sebastià amb l'objectiu d'ajudar a l'Asociación de la Enfermedad de Dent (ASDENT), una entitat creada per una família colomenca amb un nen que pateix aquesta rara malaltia del ronyó. Des de les 09.00 a les 21.00 hores del dissabte 1 de setembre, tothom que vulgui podrà participar a la pedalada a la rambla de Sant Sebastià, en la que participaran, entre d'altres, l'atleta Josef Ajram i l'actor Santi Millán. La ciutat s’afegeix així a la lluita perquè la síndrome de Dent es conegui i s'investigui més, per millorar els tractaments i la qualitat de vida de les persones que la pateixen amb les seves famílies. 

Per a més informació i per inscriure's a la pedalada solidària, podeu passar per Catedra Bikes, a la rambla de Sant Sebastià, 54, o per l'entitat ASDENT, ubicada al carrer del Perú 57-61 (local), o bé ho podeu fer on-line, mitjançant un email a: solidariosonbike(at)gmail.com . El web d’ASDENT és www.asdent.es.

Espectacles per a tota la família

Els jardins de la Torre Balldovina s'obriran a tots els públics dissabte i diumenge de Festa Major, de 18.00 a 23:00 hores, amb un Passatge Insòlit que es reinventa i es transformarà en un “Passatge de Festa”, oferint màgia i color en un somni que es podrà tocar, mirar i aplaudir.

D’altra banda, els jardins de Can Sisteré acolliran també el cap de setmana, en doble sessió, a les 11.00 i les 18.00 hores, shows d'animació infantil. I el darrer dia de la festa, dilluns 3, un espectacle itinerant amb Perkus i Tòtem, a les 18.00 des de la plaça de la Vila.

La festa clourà el dilluns 3 de setembre amb un Piromusical, a les 22.30 al parc de Can Zam, i un concert de Txarando + Gertrudis a la plaça de la Vila.

El Corre-tapa, una ruta gastronòmica per la ciutat

Una novetat és la proposta del CorreTAPA, el cap de setmana per 29 bars i restaurants de la ciutat. El dissabte 1 de setembre i el diumenge 2, de 12.00 a 14.00 hores, els establiments de l’hostaleria colomenca adherits a la iniciativa oferiran una tapa acompanyada d'una copa de cervesa o de vi per només dos euros. La iniciativa està organitzada per l’Ajuntament amb la col·laboració de l’Associació colomenca d'Oci i Restauració (ACOR), Fondo Comerç i Santa Coloma Tot a Mà (ACI).

Podreu seguir la Festa Major al Facebook: www.facebook.com/PasionPorSantako  , al Twitter: @scgramenet i amb el hashtag #festacoloma2012 i al Youtube: www.youtube.com/canalgramenet.