Actuacions municipals davant la proliferació d’insectes a l’estiu

L’Ajuntament ha preparat un seguit d’actuacions davant de la proliferació de mosquits i paneroles aquests mesos d’estiu. Enguany, es reforcen les actuacions que periòdicament ja es realitzen a diferents punts de la ciutat.

Als darrers dies s’ha detectat un augment de paneroles a la via pública. L’augment de les temperatures i l’actuació, amb bona intenció, d’alguns particulars, ha propiciat la presència d’aquests insectes.
Des del Departament municipal de Zoonosi i protecció d’animals es coordina l’acció contra la presència de paneroles, mosquits, rates, escarabats, etc., de manera constant. Cal dir que la presència i proliferació d’aquestes espècies es dona a tota l’àrea metropolitana de Barcelona. Des d’aquest departament s’atenen totes les queixes que arriben per diferents vies a l’Ajuntament.
En el cas de les paneroles, un cop detectada l’alarma a un punt concret de la ciutat s’activa un protocol en què es coordinen diferents actuacions. Una empresa especialitzada en control de plagues procedeix a repartir el producte anti-paneroles als imbornals. La mort dels insectes triga entre 10 i 15 dies mentre van ingerint la substància. Posteriorment un equip de la contracta de clavegueram procedeix a netejar amb aigua a pressió.
Des del mes de maig s’han realitzat prop de 20 actuacions a demanda dels veïns i veïnes de la ciutat. A més es revisen periòdicament més de 60 punts. En el cas dels entorns dels mercats municipals, aquesta revisió es fa setmanalment.
L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet treballa conjuntament amb la Diputació de Barcelona per tractar d’arribar a una solució més contundent  ja que la proliferació és un fet que afecta a tota la província. El fet de que les temperatures arribin als 30 graus i augmenti el percentatge d’humitat afavoreix el creixement de les colònies.

D’altra banda, s'han iniciat diferents accions per tal de frenar la proliferació de mosquits a la zona del riu Besòs en col.laboració amb els Serveis Tècnics de la Diputació de Barcelona. En el marc de la lluita biológica contra els mosquits l'Ajuntament ha posat en marxa la primera experiència pilot al Parc Fluvial del Besòs d'instal.lació de caixes niu per a ratpenats.