Avui 25 d’abril s’ha celebrat la sessió ordinària del Ple de l’Ajuntament corresponent al mes d’abril. Entre els diversos temes tractats, destaquem que s’ha aprovat una moció presentada pel grup municipal del PSC per la qual s’insta la Diputació de Barcelona, com administració responsable de la gestió del parc fluvial del Besòs, a que se convoqui amb urgència la Comissió de seguiment del parc per tractar, entre d’altres, els següents temes:
Modificar els horaris d’ús públic per adaptar-los a l’ús real, revisar el Pla d’emergència, redactar un Pla integral de millora del manteniment, un altre d’Educació i ambiental i científic i un tercer pla de recuperació i millora de l’estat ecològic del riu. Aquest últim que contempli la necessària connectivitat biològica amb el parc de Can Zam i la Serralada de Marina. Tot plegat, amb l’objectiu de recuperar la biodiversitat de l’ecosistema. També s’hi inclou un seguit d’actuacions per incrementar la vegetació de ribera amb la finalitat d’assegurar la protecció de la flora i la fauna del riu: zones de refugi, cria, nidificació o sistemes de depuració biològica de les aigües.
Operacions de segregació a la CIBA
Amb els vots favorables dels grups municipals del PSC i Ciutadans, l’abstenció de SOM i el PP i el vot negatiu de GE-ICV-EUiA, s’han aprovat unes operacions de segregació, agrupació i declaració d’obra nova de l’edifici d’equipaments públics de l’àmbit de la CIBA. Amb aquest acord, es podrà realitzar la inscripció de les finques amb una nova agrupació més adaptada als nous usos que ha de tenir l’espai en el futur, entre els quals es contempla la creació d’un viver d’empreses d’economia social i solidària. Recordem que l’Ajuntament és propietari des de l’any 1983 de les edificacions de l’antiga fàbrica CIBA, part de les quals van ser utilitzades durant anys com a institut, i també dels terrenys que ocupaven els antics jutjats.
Separació del Consorci de Teatres Públics
Per unanimitat de tots els grups municipals, al Ple d’avui també s’ha aprovat la separació de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet del Consorci de la Xarxa de Teatres Públics de Catalunya, ja que s’ha valorat que fa molt temps que no consta activitat ni funcionament d’aquest organisme.
Contra la pobresa energètica
A la mateixa sessió ha estat aprovat un manifest en defensa de la llei 24/2015, del 29 de juliol, de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica. Al manifest s'indica que l’esmentada Llei, aprovada per unanimitat al Parlament de Catalunya, garanteix més el dret a l’habitatge i protecció de la pobresa energètica que altres lleis d’àmbit estatal ja que contempla entre d’altres aquests punts:
- Garanteix reallotjar les famílies amb desnonament.
- Obliga als bancs a oferir un lloguer social a les famílies.
- Fa que les elèctriques assumeixin part del cost energètic de les famílies i evita el tall de subministraments bàsics.
- Dota als ajuntaments de mecanismes per fer ús dels pisos buits de la banca.
- Obliga a l’augment del parc públic d’habitatge.
Per això, es demana a la ciutadania colomenca l’adhesió a una campanya en favor de la Llei catalana, per "dir-li al Partit Popular que la llei és útil i eficaç, i exigim que aturi la suspensió al Tribunal Constitucional".
Soterrament del tren a Montcada
El Ple ha aprovat també una moció, presentada pels grups municipals del PSC i de GE-ICV-EUiA, que dóna suport a la “Declaració de Montcada” aprovada recentment pel Comitè executiu de la Federació de Municipis de Catalunya. Per aquest acord, l’Ajuntament de Santa Coloma s’afegeix a la demanda al Ministeri de Foment del soterrament de la línia ferroviària R2, a l’altura de la població veïna de Montcada i Reixac, on han perdut la vida diverses persones per atropellament. “El soterrament de les vies a Montcada és un deute històric amb els seus habitants”, es fa constar a la moció.
Participar als actes de l’1 de maig.
D’altra banda, s’ha aprovat una esmena del grup socialista a una moció sobre l’aplicació del repartiment del treball i la riquesa en el marc de la celebració del primer de maig. L’acord fa una crida a la ciutadania per tal que participi en les manifestacions convocades pels sindicats i federacions catalanes dels sindicats de treballadors i treballadores i posiciona l’Ajuntament, un cop més, en la defensa de garantir els drets de la ciutadania a uns serveis públics de qualitat, universals i gratuïts, com la sanitat, l’educació o els serveis socials.
Mocions aprovades:
- Moció presentada pels gups de SOM Gramenet, Gent d'Esquerres-ICV-EUiA i PSC en defensa de la llei 24/2015 de 29 de juliol de mesures urgents per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica.
- Moció presentada pels grups PSC, Gent d'Esquerres-ICV-EUiAm SOM Gramenet i C,s per donar suport a la "Declaració de Montcada" aprovada per la FMC sobre el soterrament de la línia de tren al seu pas per Montcada i Reixac.
- Moció presentada por el grup municipal PSC de solidaritat amb el poble palestí
- Moció presentada pels grups PSC, C,s i Gent d'Esquerres ICV-EUiA per avançar en la protecció de la Biodiversitat autóctona del riu Besòs i en la millora de la gestió i els usos del Parc Fluvial
- Moció del grup municipal PSC per a l'aplicació de polítiques de repartiment del treball i la riquesa en el marc del primer de maig de 2016