800 persones fan voluntariat a les entitats socials colomenques

El Teatre Sagarra ha acollit la celebració a la nostra ciutat del Dia Internacional del Voluntariat. A Santa Coloma de Gramenet unes 800 persones, de manera discreta i anònima aporten la seva col•laboració, temps i treball de manera regular en projectes de voluntariat de les entitats sense ànim de lucre. L’acte de dissabte vol ser un reconeixement públic a la tasca social altruista d’aquestes persones.

El 1985 les Nacions Unides va acordar el  5 de desembre  com a data per commemorar el Dia Internacional del Voluntariat, i així reconèixer el compromís de les persones voluntàries a tot el planeta.

El voluntariat ha estat profundament vinculat a la identitat de la nostra ciutat, amb una representació important de la ciutadania que des del seu compromís personal continuat evidencia que al nostre  territori existeixen uns valors socials de convivència, de civisme i de respecte; una voluntat de participació activa, de recolzament i d’ajut a altres persones amb un alt grau de generositat.
 
Actualment a Santa Coloma hi ha una xarxa de 30 entitats que  gestiona  90  projectes de voluntariat  amb la participació d’unes 800 persones voluntàries.

L’any 2005 l’Ajuntament va crear el Punt del Voluntariat Social, com a espai de trobada, informació, formació i coordinació dels diversos projectes que s’estan desenvolupant a la ciutat i de les entitats sense ànim de lucre que els gestionen.  Des d’aquest Punt s’ofereix també suport a les accions de sensibilització envers el voluntariat (per tal que les entitats que vulguin tinguin a persones voluntàries ajudant-los en el dia a dia de l’entitat), ajudant en la cerca de persones voluntàries que cobreixin part de les seves necessitats, realitzant formació  per millorar la gestió associativa i un treball de cooperació  per desenvolupar projectes entre les entitats fomentant el treball en xarxa. Per assolir tots aquests objectius el 15 de desembre de 2011 es va constituir la Taula del Voluntariat social de Santa Coloma de Gramenet, que  treballar els temes vinculats al voluntariat a la ciutat de forma consensuada i organitzada. En aquesta mateixa línia de treball a nivell autonòmic, i promogut per a la Generalitat, cada 6 mesos es fan reunions de coordinació amb la resta de Punts del Voluntariat de Catalunya, i al mes de gener de 2018 Santa Coloma serà la seu de la propera reunió.

A l’acte de dissabte es presentarà el “Carnet de voluntari o voluntària”, document que per primer cop es lliurarà a les persones vinculades de la nostra ciutat , amb l’objectiu (tal i com es descriu en els drets del voluntariat, segons  la Llei 25/2015 del Voluntariat i Promoció de l’Associacionisme) de facilitar a cada entitat la identificació de forma personalitzada de les persones que són voluntàries.

Us recordem que el Punt del Voluntariat està situat al passeig de Llorenç Serra, 50 (porta 2) i que el seu horari d’atenció és els dimarts de 10.00 a 13.00 i els dijous de 16.00 a 19.00 hores. Podeu contactar per telèfon al 93 462 40 79 i el correu electrònic puntvoluntariat@gramenet.cat.