78.600 colomencs i colomenques, cridats a votar a les eleccions europees

Els 24 col·legis electorals colomencs estaran oberts aquest diumenge 25, de 9.00 a 20.00 hores. S'ha millorat la distribució dels col·legis per a més comoditat de la població.

El diumenge 25 de maig se celebraran les eleccions per escollir els diputats i les diputades que ens representaran al Parlament Europeu .Els col·legis electorals obriran a les nou del matí i tancaran a les vuit del vespre. En aquest període de temps 78.600 ciutadans i ciutadanes podran exercir el seu dret a vot . D'aquest nombre total d'electors, 78.504 tenen nacionalitat espanyola i els 96 restants són ciutadans comunitaris que han manifestat prèviament la seva intenció de votar a Santa Coloma i han emplenat els tràmits legals necessaris. Aquesta és una característica diferencial d'aquests comicis, als quals es presenten 39 candidatures.

Canvis en els col·legis electorals

A la nostra ciutat, el nombre de col·legis electorals es manté invariable en 24, tot i que s'ha produït una reducció de 49 taules i ara hi ha 109. Per facilitar l'accés de la ciutadania a les urnes, aquest any l'organització electoral ofereix algunes novetats importants. Així, l'Escola Miguel de Unamuno, a la qual s'arribava de manera una mica dificultosa en estar situada a la part de dalt del carrer d'Àngel Guimerà, ha estat substituïda per la Biblioteca Can Peixauet, un edifici més accessible. Per la seva banda, l'Escola Les Palmeres, que presentava certs problemes per a les persones amb mobilitat reduïda, s'ha desplegat d'aquesta manera: alguns votants del districte 1 aniran a la Biblioteca Central i alguns altres del districte 2 exercir el seu dret al vot a la Escola Riera Alta, de nova construcció.

Des de fa anys, l'Ajuntament ofereix formació a les persones que els ha tocat ser president de taula. L'assistència a aquestes sessions -un esforç afegit- és voluntària; la idea és resoldre els dubtes que es puguin presentar en la jornada. En tots els centres hi haurà informadors i, a més, es disposa d'un servei de transport adaptat per a les persones que ho necessitin. Per poder-lo utilitzar, cal trucar al Servei d' Assumptes Generals (93 462 40 00, extensions 3056, 2709 i 3068) de 9.00 a 13.00 i de 16.00 a 20.00 h.

Què es vota aquest diumenge?

Els ciutadans i les ciutadanes majors d'edat dels 28 països membres de la UE trien a les 751 persones que els representaran al Parlament Europeu (PE). En virtut del Tractat de Lisboa a Espanya li corresponen 54 europarlamentaris.
Aquesta és la primera vegada que els electors podran decidir un autèntic govern comunitari, ja que els grups que obtinguin representació votaran després a l'Eurocambra al candidat que proposin com a president de la Comissió Europea.

El Parlament Europeu és una assemblea parlamentària plurinacional que representa directament als ciutadans de la Unió i, al costat de la Comissió Europea i el Consell de la Unió Europea, exerceix la funció legislativa. També realitza tasques pressupostàries i de control democràtic cada vegada més importants. És una institució comunitària que es reuneix i delibera en públic. Els seus debats, dictàmens i resolucions es publiquen al Diari Oficial de la UE.