Aquest divendres i dissabte (5 i 6 de març) té lloc l'Acte Inaugural de l'Escola Abolicionista Internacional en el marc del Seminari Internacional en línia "Cap a un activisme global per l'abolició de la prostitució. Reptes i estratègia".
Divendres, 5 de març, s'obriran les jornades Núria Parlón, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, i Graciela Atencio, presidenta de l'Associació La Sud i directora de Feminicidio.net, que presentarà el primer semestre de l'Escola Abolicionista Internacional, seguides de les aliances universitàries que avalaran i certificaran els cursos de formació. Per a això, assistiran Elena Martínez García, vicerectora de la Universitat de València, Espanya; Yamille Gómez Hernández, directora d'Igualtat i Gènere de la Universitat Autònoma Benito Juárez d'Oaxaca, Mèxic; i Esther Pineda, directora de Recerca de la Fundació Alika Kinan, Universitat de Sant Martí (Argentina).
Projecte pioner
La primera Escola Abolicionista Internacional que donarà formació gratuïta a nivell global des de la perspectiva de l'abolició de la prostitució tindrà la seva seu principal a la CIBA. Espai de Dones, Innovació i Economia Feminista, de l'Ajuntament de Santa Coloma.
L'Escola ha estat impulsada per l'Associació La Sud, i dóna aixopluc a projectes tan coneguts com la documentació de Feminicidis i altres assassinats de dones a Espanya des de 2010 (en Feminicidio.net) o de les agressions sexuals múltiples des que es van conèixer els dos atacs de la Rajada (en GeoviolenciaSexual.com).
Es tracta d'un projecte pioner que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Santa Coloma, la Coalició per l'Abolició de la Prostitució (CAP Internacional, amb seu a França) i Rescue Freedom International (amb seu a Estats Units).
Objectiu i tipologia de formacions
Amb la convicció que la prostitució és una forma de violència contra les dones i una vulneració dels Drets Humans incompatible amb la igualtat entre homes i dones, l'Escola Abolicionista Internacional té com a objectiu principal dotar de les eines teòriques i didàctiques necessàries per entendre i promoure eficaçment la proposta abolicionista en diferents països i contextos socioeconòmics del món.
L'alumnat tindrà accés a tres tipus de formació:
Els cursos d'autoformació constaran de 40 hores de certificació dividides en quatre mòduls temàtics i l'alumnat disposarà de tres mesos per a cursar-los. El primer semestre de l'Escola obre amb dos cursos: 'Abolicionismo per a principiants' i 'Què volen els homes que compren sexe?'. Aquestes formacions són gratuïtes i no hi ha límit de matriculacions.
Els cursos de tutorització personalitzada tindran una durada de 50 hores, dividides en quatre o cinc mòduls que es portaran a terme durant cinc setmanes i seran acompanyats d'un Webinar de 45 minuts per cada mòdul de formació. En aquest apartat estaran disponibles les formacions 'Pornografia: una escola de violència sexual?' I 'Història de l'abolicionisme i un model de llei Abolicionista'. Aquestes formacions seran les úniques que tindran un cost de 60 euros de matriculació (amb beques a 20 euros per a matriculats / es de Llatinoamèrica) i tindran una matriculació màxima de 60 persones.
Finalment, cada mes es durà a terme a l'almenys un Webinar-Seminari en directe amb un model de classe magistral en què es permetrà la interacció i dinamització amb l'alumnat. Els seminaris són gratuïts i tenen una quota màxima de 3.000 matriculacions. En el primer semestre es tractaran diferents temàtiques: Per què s'ha de penalitzar demandants de prostitució?, ¿Propostes sobre una llei Abolicionista de la Prostitució a Espanya, Joves feministes: per què sóc abolicionista i Com funciona la sala principal proxeneta?.
Seminari Internacional
Després de la presentació, divendres, 5 de març, s'obrirà la 'Taula d'anàlisi sobre la "Llei Francesa de el 13 d'abril de 2016 per reforçar la lluita contra el sistema prostitucional i donar suport a les persones prostituïdes", amb la intervenció de la senadora francesa i exministra de Família, Infància i Drets de les Dones de França, Laurence Rossignol; el director de CAP internacional, Jonathan Machler; i la jurista internacional, representant de CAP a Amèrica Llatina, Marta Torres.
Posteriorment, Alika Kinan exposarà el seu testimoni com a víctima de tràfic i explotació sexual a Argentina, on va ser pionera a portar a judici i aconseguir la condemna dels seus proxenetes i un Estat municipal. Presenta el seu testimoni Rita Maria Hernández, directora de Polítiques i Promoció de Rescue Freedom.
Dissabte, 6 de març, tindrà lloc l'acte inaugural amb la introducció 'El comprador de sexe, un agressor sexual', per part d'Amelia Tiganus, experta en violència sexual i supervivent de el sistema prostitucional espanyol.
La ponència magistral 'Per què s'ha de penalitzar el demandant de prostitució?' Anirà a càrrec de la doctora en psicologia clínica Melissa Farley (Estats Units), amb més de 50 anys d'experiència. Farley és coautora de la primera enquesta internacional sobre prostitució i trastorn d'estrès posttraumàtic en nou països (2003) i el primer estudi que va comparar als compradors de sexe amb els que no ho són (2011), entre altres publicacions de la seva prolífica trajectòria acadèmica . Ha escrit 40 articles revisats per parells sobre prostitució i tracta, i dos llibres: Prostitution, Trafficking & Traumatic Stress (2004) i Prostitution and Trafficking in Nevada: Making the Connections (2007).
Després del descans es durà a terme una conversatòria a cinc veus, amb la intervenció de la pròpia Farley, Rita Maria Hernández, Núria Parlón, Amelia Tiganus i Marta Torres.
Finalment, la presentació del programa de l'Escola Abolicionista per al primer semestre anirà a càrrec de Maribel Cárdenas, directora de Polítiques d'Igualtat i LGTBI de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, i Graciela Atencio, coordinadora de l'Escola.