Santa Coloma viurà un Nadal familiar amb esperit solidari

Les propostes inclusives i solidàries destaquen en un programa pensat perquè tothom gaudeixi de les festes nadalenques. Santa Coloma donarà la benvinguda al 2023 amb la Festa de Cap d'Any a la plaça de la Vila, recuperada després de la pandèmia.

Santa Coloma tindrà enguany un Nadal familiar, solidari, inclusiu, cívic amb una setantena d’activitats per tal que la ciutadania pugui gaudir de la màgia d’aquestes dates. Il·lusió, cultura i tradicions ompliran edificis, carrers i places de la ciutat amb “El Nadal a Santa Coloma”.

L'alcaldessa, Núria Parlon, ha presentat a la Sala de Plens de l'Ajuntament tot el ventall d'actes de caràcter nadalenc que es faran a la ciutat en les properes setmanes, "recuperem el Nadal tal com l'havíem concebut abans de la pandèmia" ha avançat amb satisfacció l'alcaldessa, que també ha destacat la singularitat d'aquestes dates a Santa Coloma, "per a nosaltres Nadal també es Festa Major, amb la Diada de la nostra patrona el dia 31. Nosaltres entenem Nadal com a una Festa Major d'Hivern". Núria Parlon ha afegit, "com cada any intentem combinar les iniciatives d'esbarjo amb la promoció del nostre comerç. Aquest cop també vull remarcar l'estalvi energètic que farem amb una reducció horària en el funcionament dels llums de Nadal".

El tret de sortida s'ha donat aquest dissabte 26 de novembre a la plaça de la Vila amb la tradicional encesa dels llums nadalencs en una gran festa presentada per l’estimada Fada Missatgera, amb confeti neu i una deliciosa xocolatada.

S’han instal·lat per tota la ciutat diferents elements lluminosos de baix consum energètic com a guarniments (estels, boles de Nadal, arbres, arcs, garlandes, etc.), i aquest any hi haurà més del doble de punts il·luminats que el 2021. Això sí, es reduirà el seu horari de funcionament per fomentar l'estalvi energètic.

Nadal en família

Les activitats programades estan pensades per gaudir de les festes en família i localitzades en diferents punts de la ciutat. El Bosc dels desitjos a la plaça de la Vila i el Passatge de Nadal a càrrec de L’Excèntrica a la plaça Pau Casals, esdevindran dos espais amb un toc nadalenc, de llum i màgia, per a tots els públics. Per a la gent gran, s'ha programat una sessió de ball el 4 de desembre (16:30 hores) al Pavelló Joan del Moral.

Els actes per a la infància tindran el seu punt àlgid amb la Cavalcada dels Reis Mags que recorrerà tota la ciutat per repartir il·lusió i caramels. De fet, els nens i les nenes de la ciutat els podran lliurar a partir del 28 de desembre la seva carta al campament de la Fada Missatgera (jardins de Can Roig i Torres) i a les 17 bústies reials que hi haurà repartides pels barris.

Després de la pandèmia, es recupera l’esperada Festa de Cap d’Any amb la qual es rebrà el 2023 amb les campanades i el raïm, tal com mana la tradició. Serà a la plaça de la Vila amb l’animació musical de Los 40 Principales.

També hi haurà ocasió de retrobar-se amb les tradicions populars el 31 de desembre, la Diada de Santa Coloma, de la mà de les entitats locals, amb sardanes, cercavila de Gegants i correfoc amb Diables, entre altres.

Nadal solidari

Un any més, la ciutat mostrarà el seu esperit solidari en la campanya de recollida de joguines «Santa Coloma solidària, també al Nadal» per donar suport a les famílies en situació de vulnerabilitat.
L’Ajuntament i les diferents entitats i comerços de la ciutat han preparat un seguit d’acte en el marc d’aquesta campanya com la Nit Solidària que es farà a 7 establiments d’oci nocturn els dies 15,16 i 17 de desembre per recollir joguines que han de ser noves, sense embolicar, no sexistes, no bèl·liques i que fomentin el joc cooperatiu.

Una altra acció solidària és la 6a edició d’«Una carta, un somriure», un projecte entre l’Ajuntament, el Centre Obert Rialles i l’associació “ Una carta, un somriure”. amb la finalitat de poder fer arribar el major nombre possible de menors en risc d’exclusió social, aquella joguina o regal que desitja.

Nadal inclusiu

Des de l’Ajuntament es continua treballant per garantir els drets i el benestar de les persones amb discapacitat en tots els àmbits. Per això, durant aquests dies hi haurà cues adaptades per facilitar l’accés als espectacles infantils; s’afegiran espais especials per al públic infantil amb mobilitat reduïda.

Cal destacar la cursa infantil adaptada La Nadalenca que se celebrarà el 3 de desembre, de 10 a 14 hores, a l’avinguda Generalitat.

El comerç local amb el Nadal

Els comerços i mercats de la ciutat participen també al Nadal a Santa Coloma a través de l’Agrupació del Comerç i la Indústria (ACI) proposant diferents activitats i promovent el comerç local. Així, hi haurà un Tió de Nadal gegant, el Pare Noel, animació al carrer, teatre, jocs, balls, inflables… i el ja tradicional Trenet de Nadal que tornarà a recórrer la ciutat. El Mercat de Nadal estarà de l'1 de desembre al 6 de gener a la plaça del Rellotge, i a partir del 18 de desembre a la plaça de la Vila. Al barri del Fondo també cal destacar l'extens programa de dinamització social i comercial que ha preparat per aquestes dates l'Ajuntament en el marc del projecte "Viu al Fondo".

A partir d'aquest 25 de novembre, per dinamitzar el comerç durant el Nadal, en el marc de la campanya “Soc, Visc i Compro a Santa Coloma”, el tram del carrer Major entre Sant Carles i Jaume Gordi romandrà tancat al trànsit alguns dies (excepte accés a veïns i vehicles autoritzats).

Cursa La Nadalenca

Aquest Nadal ens posarem en forma amb la 1a Edició de La Nadalenca, el 17 de desembre, una cursa solidària amb Elfs i Elfes que aniran disfressades. La sortida es farà a les 19:30h a la plaça de la Vila per recórrer un circuit de 5 km.

L’Ajuntament amb l'objectiu de promoure l’esport a la ciutat i a l’hora fomentar la solidaritat, posa en marxa aquesta iniciativa, que vol que esdevingui una festa per a tothom que ho desitgi.

El nou esdeveniment esportiu i festiu es fa a benefici del programa de col·laboració entre l’Ajuntament i Creu Roja Barcelonès Nord, "Cap nen sense joguina de la Creu Roja".

Nadal als equipaments


Pel que fa als equipaments, el Pompeu Lab ha preparat el tradicional Quinto de Nadal per al 16 de desembre (18:30 h) i un taller Fab Lab per construir una peça decorativa en forma de regal de Nadal el 17 de desembre (11 h).

I a La CIBA del 27 de desembre al 4 de gener, els infants podran gaudir d’un servei de cura i canguratge en horari de 16 a 20 h. Aquest servei té per objectiu oferir un espai de suport a totes aquelles famílies que necessitin disposar d’un temps de canguratge, amb la seguretat que els seus infants estaran ben atesos, en un espai càlid i de seguretat.