El projecte d’aprofitament de les aigües termals a Santa Coloma fa un pas endavant amb l’adhesió a l’Associació de Viles Termals de Catalunya, que actualment conformen els municipis de Caldes d’Estrac, Caldes de Montbui, La Garriga, El Vendrell, Sant Hilari de Sacalm, Caldes de Malavella, Santa Coloma de Farners i Sant Climent Sescebes.
Antecedents del projecte ‘Santa Coloma, ciutat termal’
Durant les obres de perforació del túnel de la línia L9 del metro de Barcelona, al voltant de l’estació “Fondo” de Santa Coloma, es van detectar al subsòl diverses bosses d’aigua termal. Es van posar en marxa tot un seguit de sondejos a més profunditat, per avaluar fins a quina temperatura es podia arribar i quins podien ser els usos més adients en benefici de la ciutadania de Santa Coloma.
Per tal de determinar la capacitat energètica i hidràulica de la zona i, així, les possibilitats d’aprofitament tèrmic del subsòl, es van realitzar una sèrie d’estudis que van concloure l’existència d’aigües clorurades sòdiques, amb concentracions d’elements com el fluor o l’estronci, amb origen hidrotermal i una estimació de temperatura de 80 a 120ºC.
Santa Coloma es convertia en un dels pocs entorns urbans a Europa amb un recurs d’aigua termal d’aquestes característiques, fet que obria un gran ventall de possibilitats com donar subministrament d’energia tèrmica a diversos equipaments de la ciutat o la creació d’un Centre Lúdic Termal.
Nou impuls amb l’Associació de Viles Termals
Ara, l’adhesió a l’Associació de Viles Termals permetrà al nostre municipi aprendre de l’experiència d’altres jaciments termals catalans per desenvolupar el seu propi projecte d’aigües termals.
La finalitat d’aquesta Associació és la de posar en comú i col·laborar per un desenvolupament sostenible del termalisme des dels àmbits competencials turístic, sanitari, social, cultural i mediambiental que siguin d’interès local, com ara:
- El desenvolupament coordinat dels recursos existents al voltant de les aigües minerals i termals en els respectius municipis, potenciant-los mitjançant la seva promoció turística, planificació, gestió i explotació sostenible d’acord amb la normativa vigent. A tal fi, s’impulsaran actuacions de promoció i desenvolupament de les viles termals i dels seus actius relacionats amb el món termal.
- La creació d’un espai comú de coneixement, mitjans i activitats per aconseguir un desenvolupament sostenible del termalisme a Catalunya, des d’una perspectiva turística, sanitària, social, cultural i mediambiental.
- La promoció de la millora i el manteniment de l’espai turístic urbà dels municipis associats i el que està més directament vinculat als recursos termals.
- Les actuacions d’investigació, desenvolupament i innovació entorn als recursos termals, en el cas que es disposi del finançament i amb col·laboració amb empreses, universitats o centres de recerca i d’investigació de Catalunya, l’Estat o de l’àmbit de la Unió Europea.
- La implantació d’actuacions de protecció mediambiental i sanitària de les aigües minerals i, totes aquelles altres que es considerin necessàries per al millor desenvolupament de les Viles Termals de Catalunya, d’acord amb la legislació sectorial d’aplicació.