Santa Coloma rep gairebé cinc milions i mig d’euros dels Fons Europeus Next Generation per a projectes relacionats amb la Mobilitat Sostenible

El BOE ha publicat la resolució provisional del ajuts sol·licitats al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. La solidesa de la proposta municipal ha possibilitat aconseguir el 100% dels recursos demanats i assolir una quantitat rellevant de fons europeus en el rang de les ciutats espanyoles de més de 100.000 habitants.

Projectes de ciutat com l'ampliació del passeig de la Salzereda; les urbanitzacions dels carrers Sants i Bruc; els camins escolars; la renovació del tram del Passeig Fluvial paral·lel al riu al barri de Safaretjos, l’anomenat passeig del colesterol; l’ampliació dels barris de vianants; o les actuacions per assolir l'accessibilitat universal al transport públic, rebran finançament europeu.

El Butlletí Oficial de l’Estat ha publicat aquest dimecres 23 de febrer la resolució provisional de la concessió dels ajuts a municipis per a la implantació de zones de baixes emissions i la transformació digital i sostenible del transport urbà en el marc de la primera convocatòria -corresponent a 2021- del Pla Next Generation EU (Pla de recuperació de la Unió Europea).

Santa Coloma de Gramenet va presentar un conjunt de propostes sòlides i treballades a aquesta convocatòria del fons europeu per a la transformació, recuperació i modernització de l’economia -l’anomenat pla estatal de recuperació, transformació i resiliència- i ha obtingut com a resposta l'acceptació de totes i la concessió de 5.419.935 euros per finançar-les en el marc del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR), el programa més important del Fons Next Generation que finança despeses no recurrents, inversions i reformes, que comportin un canvi estructural i tinguin un impacte durador en la resiliència econòmica i social, la sostenibilitat, la competitivitat a llarg termini, i l'ocupació.

Per a l'alcaldessa Núria Parlon, darrera d'aquesta aprovació "hi ha moltes hores de feina intensa per preparar els projectes i aspirar a la concessió dels fons. Santa Coloma s'hi suma a aquest instrument de finançament per a la recuperació de la crisi que ens ha deixat la pandèmia. Són projectes que milloraran la mobilitat i l'espai públic, en definitiva, la qualitat de vida dels i les colomenques".

El nou passeig de La Salzereda, Barris per a Vianants i els camins escolars, projectes locals reconeguts pels fons europeus

Fins a 9 projectes transformadors de ciutat han aconseguit finançament europeu, encapçalats per la tercera  fase de la renovació del Passeig de la Salzereda, l'execució del tram entre l'Avinguda Pallaresa i el carrer Baró, que obté 1.972.561 euros.

La urbanització del carrer Sants (483.471 euros) i la millora de la mobilitat al carrer Bruc, en el tram entre Valentí Escalas i Mas Marí (408.927), són les altres dues actuacions urbanístiques que més inversió europea reben.

El Fons Next Generation també reconeix els projectes locals de Barris per a Vianants -iniciat a Riu Nord- (379.338 euros), la millora de l’accessibilitat per facilitar els desplaçaments en transport públic de les persones amb mobilitat reduïda amb implantació de la plataforma única amb vorera a les parades de bus (218.791), i el de camins escolars que milloren la seguretat viària de la comunitat educativa (200.000).

Per acabar, els ajuts europeus arribaran al barri Safaretjos amb un impuls al nou passeig fluvial que ha de culminar la urbanització del passeig del riu Besòs al seu pas per Santa Coloma (371.900 euros).

Què són els Fons Europeus Next Generation

El Pla de recuperació per a Europa té per objectiu transformar els reptes derivats de la pandèmia en una oportunitat per impulsar la transició ecològica i la transformació digital. Amb aquesta finalitat, les institucions europees han creat l'instrument Next Generation EU (NGEU), amb 750.000 milions d'euros, per finançar projectes transformadors.

Aquest Pla incorpora una agenda d’inversions i reformes estructurals que s’interrelacionen per assolir objectius transversals: avançar cap a un país més verd, digital, cohesionat i igualitari.

El Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) és l’instrument principal de finançament del Pla Next Generation EU (Pla de recuperació de la Unió Europea), el paquet d’estímul econòmic més gran de la història de la UE per tal de superar aquesta greu crisi social i econòmica derivada de la pandèmia Covid-19 i per impulsar reformes amb la mirada posada en el futur.