Santa Coloma és un dels tres municipis de més de 20.000 habitants de la província de Barcelona en què van baixar els delictes el 2022 respecte a l'any anterior. Les dues localitats més són El Masnou i Olesa de Montserrat. Són xifres del balanç de criminalitat del Ministeri de Interior publicat la setmana passada. En concret, el nombre de delictes a Santa Coloma ha baixat un 1,2% el darrer any, mentre que a la província de Barcelona ha augmentat un 22,7%.
Segons el balanç d'Interior, a la nostra ciutat també s'ha reduït el nombre de delictes en comparació amb el 2019. Les infraccions al Codi Penal comeses se situen un 11% per sota de les del 2019, en prepandèmia. Per tipologia, a la comparativa 19-22, destaca el descens de robatoris de vehicles (-57,3%), delictes de lesions i baralles (-38,6%), i robatoris amb força a domicilis i establiments (-38,1%). Els furts, el delicte més comeses, baixen en un 15,1%. En comparar el 21 amb el 22, destaca el descens del 52,4% en el tràfic de drogues.
Aval per a la política municipal de seguretat
Les xifres avalen la política de seguretat desplegada pel consistori que inclou: l'augment progressiu de la plantilla de la Policia Local, que arribarà als 140 agents el 2023; la creació de la unitat d'intervenció especial USIR; la introducció de l'aplicació per a mòbils de Seguretat; i l'excel·lent col·laboració amb la resta de cossos de seguretat (Mossos d’Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil). Aquests factors de seguretat activa, juntament amb la millora en la col·laboració ciutadana, expliquen l'evolució favorable de les dades sobre criminalitat.
L'execució del Pla de Civisme, el desplegament dels serens i serenes, el reforç de la policia de proximitat i la implantació de les carpes informatives, juntament amb la planificació d'un urbanisme amb visió de seguretat i gènere, formen part de les accions dutes a terme a matèria de seguretat preventiva o passiva.
Aquest mandat finalitza, a més, amb l'aprovació del projecte de construcció de la nova comissaria per a la Policia Local al barri de Raval, amb una inversió prevista més de 15 milions d'euros.
La lluita contra l'ocupació, prioritària
La Policia Local ha acordat amb el Jutjat Degà de Santa Coloma un protocol que permet, en el cas de ocupació consumada d'un habitatge propietat de una persona física, recuperar-la en un període no superior a 8 dies mitjançant la instrucció d'un atestat per judici immediat. Aquest protocol ha aconseguit rebaixar a gran mesura els terminis existents.
L'ocupació és un delicte i la ciutadania té el deure de denunciar-la. En la lluita contra les ocupacions il·legals és molt important la col·laboració ciutadana abans, durant i després d'una ocupació. L'Ajuntament ha editat un fulletó amb consells sobre les ocupacions que es pot consultar a: gramenet.cat/policialocal