L’alcaldessa, Núria Parlon, i la diputada de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, Maite Fandos, van presidir la constitució de la Taula d’Infància i Adolescència de Santa Coloma de Gramenet el passat 11 de desembre a la Sala de Plens. La Taula és un espai de treball interdisciplinari i un instrument de coordinació entre professionals de diferents serveis que intervenen en aquest àmbit. A la trobada, s’hi va acordar la creació d’un protocol local d’actuació en situació de risc i/o maltractament en l’àmbit de la infància i l’adolescència.
La creació de la Taula Tècnica d’Infància respon tant a la necessitat i el compromís municipal de donar resposta al Decret 250/2013, de 12 de novembre, i a la Llei 14/2010 dels drets i les oportunitats de la infància i l’adolescència (LDOIA), com al desig per part de l’Ajuntament de dotar la ciutat d’una eina de treball en xarxa imprescindible per a la prevenció, detecció i atenció a la infància, especialment, en els casos de risc. En aquest sentit, Santa Coloma ja fa anys que disposa de mecanismes formals i informals que han promogut la coordinació dels diversos serveis que treballen amb la infància.
De la Taula, en formen part els i les professionals vinculats a la infància i al territori de l’Equip d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA), dels Serveis Bàsics d’Atenció Social del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ), de l’Equip d’Assessorament Pedagògic (EAP), de la Inspecció Educativa, del Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP), de la Direcció General d’Atenció a la Infància (DGAIA), dels Mossos d’Esquadra, de la Policia Local, de l’Hospital de l’Esperit Sant, dels centres d'atenció primària de salut (CAP) i de l’Espai de Reflexió entorn la Infància i l’Adolescència (EREIA). La Diputació ha acompanyat l’Ajuntament en aquest procés prestant suport tècnic.
Segons un informe d’Unicef sobre la dimensió, les causes i les conseqüències de la pobresa i l’exclusió social dels infants a Catalunya, 3 de cada 10 viuen en situació de pobresa. Les polítiques d’austeritat han tingut un enorme impacte negatiu en aquest col·lectiu. La crisi repercuteix més directament sobre els més vulnerables. La UE recomana invertir en la infància per protegir-ne els drets i evitar que els desavantatges es transmetin entre generacions, per combatre l’exclusió social i la discriminació i per promoure la justícia i la protecció social.
Accions de l'Ajuntament
Per tal d’assegurar que cap nen passi gana a la nostra ciutat, l’Ajuntament va posar en marxa ara fa dos anys el programa «El menjador de l’escola a l’abast de tothom», de suport a l’alimentació infantil, la finalitat del qual és que els nens i les nenes escolaritzats a Santa Coloma tinguin garantit un àpat equilibrat diari. A més, per donar suport a la infància també es van engegar el programa de beques per a escoles bressol i activitats de lleure (també per a infants que pateixen alguna discapacitat), l’organització de casals d’estiu i els convenis de col·laboració entre l’Ajuntament i els centres oberts de la ciutat. En diverses ocasions, l’alcaldessa ha assenyalat que pal·liar la pobresa, la desigualtat i destinar recursos al benestar de la infància és una prioritat indiscutible per al govern de la ciutat.