L'alcaldessa, Mireia González, acompanyada pels membres de l'equip de govern, va participar aquest dimecres 12 en el Centre Pompeu Lab en una trobada d'informació i participació de la ciutadania sobre l'Agenda Urbana de Santa Coloma. A la sessió es va presentar la revisió d'aquest document que ha d'esdevenir un full de ruta per a la ciutat en els propers anys. La revisió de l'Agenda Urbana permetrà optar a la convocatòria de fons europeus, els Plans d'actuació integrats (PAI) que a Espanya gestiona el Ministerio de Hacienda. D'aquesta manera es vol assolir el finançament europeu per continuar amb la transformació de Santa Coloma, que al llarg dels darrers 30 anys ha millorat l'entorn i la vida dels seus ciutadans i ciutadanes.
Es van donar a les persones assistents tots els detalls sobre l'actualització del Pla d'acció de l'Agenda Urbana -que ha d'aprovar el ple municipal aquest febrer-, i també es va explicar el nou model de governança de l'agenda que inclou una Comissió Ciutadana de Seguiment. L'Agenda Urbana local és un dels requisits que es prioritzen a l'hora del repartiment dels fons europeus. Santa Coloma presentarà als fons FEDER, dintre dels PAI, un paquet de projectes per valor de 20 milions d'euros.
L'alcaldessa va començar la seva intervenció assenyalant que "Santa Coloma es troba en un moment clau de transformació i progrés, i en aquesta línia hem dissenyat una agenda urbana que ens serveix com a full de ruta per impulsar el futur de la ciutat, amb una estratègia que es basa en quatre eixos fonamentals: Ciutat pròxima i sostenible; Ciutat resilient i saludable; Ciutat inclusiva i justa; i Ciutat innovadora i atractiva".
"Volem una ciutat on la ciutadania, les entitats i els diferents col·lectius siguin part activa d'aquest procés de canvi i transformació. Per això, apostem per una governança col·laborativa, on tothom pugui formar part de grups de treball i contribuir amb idees i solucions" va continuar Mireia González.
L'alcaldessa va recordar que "l’any 2022 es va aprovar el Pla d’Acció Local de l’Agenda Urbana de Santa Coloma, i ara, en el proper ple del mes de febrer, reafirmarem el nostre compromís amb l’actualització contínua d’aquesta agenda, garantint que la ciutat es mantingui al dia i preparada per als reptes del futur. El nostre compromís no és només amb el present, sinó amb les generacions futures, construint una Santa Coloma més inclusiva, sostenible i innovadora. Aquesta és la nostra visió. Aquesta és la Santa Coloma que volem", va finalitzar.
L'Agenda Urbana de Santa Coloma, fins ara
Per repensar la ciutat en clau d’inclusió, garantir una vida digna per a tota la seva població i promoure la prosperitat social, l’Ajuntament va portar a terme el procés de redacció de l’Agenda Urbana de Santa Coloma de Gramenet (AUSCG) entre gener i setembre de 2022. El Pla d’acció va ser aprovat pel Ple el 12 de setembre de 2022.
Durant els mesos de febrer i març del 2024 es van fer diverses reunions amb els serveis de l’Ajuntament per tal de revisar l’AUSCG, per actualitzar-lo i prioritzar el Pla d’acció, i per compatir i alinear els seus continguts amb el treball de les diferents àrees de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.
Basada en 10 estudis i diversos documents sectorials sobre matèries com el paisatge urbà, la sostenibilitat, les zones verdes i la biodiversitat, el gènere, l’economia circular, les comunitats energètiques, la diversitat i la convivència, el comerç, l’arbrat i el turisme; la diagnosi de l’Agenda Urbana cobreix els deu objectius estratègics de l’Agenda Urbana Española, explicant per a cadascun els projectes i plans existents.