La projecció exterior de la ciutat es farà més palesa que mai aquest primer cap de setmana de maig, quan esdevindrà capital cultural de Catalunya amb la proclamació de Ciutat Gegantera 2023. Del 5 al 7 de maig, Santa Coloma es convertirà en el punt de trobada d’una seixantena de colles geganteres d’arreu del territori per gaudir d'un programa d’activitats obert a tothom. S'hi preveu una participació massiva de la ciutadania per viure les tradicions catalanes al voltant del món geganter.
Santa Coloma serà la 35a Ciutat Gegantera de Catalunya. La candidatura es va materialitzar a l’assemblea de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya el 5 de març de 2022 a Tortosa. Tot un reconeixement a la ciutat i a la Colla de Gegants i Capgrossos que impulsen, des de fa més de 40 anys, el foment de les tradicions populars catalanes.
En el marc d’aquesta tasca continuada i compartida, el 2021 ja va tenir lloc una celebració molt especial: els gegants vells, el Silvestre i la Coloma, van complir 60 anys. Per celebrar-ho, es van restaurar i se’ls va confeccionar un nou vestuari. Avui dia, tant els gegants vells com els nous, el Genís i la Margarida, són un motiu d’orgull per a la ciutadania.
Tret de sortida de l’any geganter
Els actes centrals de la proclamació comencen avui divendres 5 (17.30 h), amb la Plantada del seguici festiu a la rambla de Sant Sebastià en què participen les entitats colomenques de promoció i difusió de la cultura popular: Bruixes, Draconaires, Castellers, Laietans, Trabucaires i Colla de Gegants i Capgrossos de Santa Coloma de Gramenet.
El seguici desfilarà pels carrers fins arribar al Teatre Sagarra, on tindrà lloc l’espectacle d’obertura (20 h), de la mà de l'Excèntrica Centre d'Art Escèniques, que culminarà amb el retorn en cercavila fins a l’Ajuntament.
Per deixar constància de l’efemèride, s’ha ubicat un monument commemoratiu, obra del dissenyador gràfic Marc Viamonte, a la rambla de Sant Sebastià que es podrà visitar des de les 18 h del divendres.
Activitats lúdiques al Centre
Dissabte 6 arrencarà amb un acte en què els centres educatius faran una Plantada de Gegants d’Escola i mostraran els seus elements festius. La cita serà a la pl. de Catalunya (10 h) i hi haurà un cercavila posterior fins arribar a la pl. Manent.
A la pl. de la Vila, a partir de les 10 h, el Grup d'Art Els Coloristes oferirà una exposició relacionada amb el fet geganter i la cultura popular. També hi tindrà lloc una fira amb productes geganters durant tot el dia. I, a les 12 h, es farà una ballada de sardanes amb el so de la Cobla Reus Jove i amb la col·laboració d'Amics de la Sardana.
Els jardins de Can Sisteré acolliran jocs gegants per a petits i petites, i la cooperativa feminista La Magrana Curiosa animarà al joc per viure el món de gegants i capgrossos al CTPC Joan Pairó i a la plaça Manent.
A les 12.30 h, al CRJ Mas Fonollar, hi haurà un vermut amb música tradicional; i a les 13.30 h, una migada popular amb la col·laboració de l’Associació de Veïns de Les Oliveres.
En Genís i la Margarida i els capgrossos estrenaran nova indumentària, obra de Pau Fernández, per rebre els gegants convidats de Maó i los Gigantillos y Gigantones de Burgos, a la plaça de la Vila (18 h). Els gegants colomencs, com a amfitrions, els donaran la benvinguda amb un passeig pels carrers del centre. Retornats a la plaça, es rebran en Treball i na Cultura, els gegants de l’Agrupació de Colles de Geganteres de Catalunya, que s’estaran a Santa Coloma fins a la proclamació de la propera Ciutat Gegantera.
Piratas Rumbversions i DJ's Patatas Bravas animaran la nit al Mas Fonollar, a partir de les 21 h i fins a la mitjanit.
I diumenge, es tancarà la festa amb un matí de doble cercavila des de l'Església i el Mercat Segarra i la proclamació de Ciutat Gegantera a la plaça de la Vila.
Paper fonamental de la Colla de Gegants i Capgrossos
La Colla de Gegants i Capgrossos de Santa Coloma de Gramenet ha estat cabdal per aconseguir la capitalitat gegantera de Catalunya.
Fundada el 1981 com a grup estable de geganteres i geganters, en ple creixement del moviment associatiu, va recuperar els gegants de la ciutat fent-se càrrec de les figures. Un grup de joves entre els 14 i 19 anys,
amb molta empenta, van constituir la colla que va fer la seva primera sortida el 31 de desembre de 1981, dia de la patrona de la ciutat. Avui dia l’associació està integrada per unes 60 persones de totes les edats
amb ganes de tirar endavant projectes de cultura popular i tradicional catalana de tota mena.
Amb el suport de la Diputació de Barcelona.