Santa Coloma celebra el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

La ciutat és una de les 5 poblacions, no capitals de província, que eliminen més barreres arquitectòniques. Hi viuen unes 11.500 persones amb alguna discapacitat, de les quals 500 són menors de 15 anys

El 3 de desembre se celebra el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. Enguany, a Santa Coloma, sota el lema “Estem, fem i sumem” s’organitzen diferents activitats amb l’objectiu de promoure els drets i el benestar de les persones amb discapacitat en tots els àmbits de la societat.

Segons dades oficials de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), a la ciutat viuen 11.469 persones amb alguna discapacitat, de les quals unes 500 són nens i nenes menors de 15 anys. L'Ajuntament és particularment sensible amb aquesta població i treballa per millorar la seva qualitat de vida. Alguns dels seus objectius són garantir el dret a la mobilitat, a una educació accessible, a una salut integral i eficient, a un entorn respectuós i amable i a un oci adaptat.

Ciutat líder en mobilitat accessible
L'Ajuntament aposta per millorar l'accessibilitat i la seguretat de les persones amb mobilitat reduïda, una tasca reconeguda per l'Índex de Mobilitat Sostenible que situa Santa Coloma entre les 5 ciutats, no capitals de província, que eliminen més barreres arquitectòniques.

Les reurbanitzacions de la plaça Alfons Comin, el passeig Salzereda i dels carrers Sant Just i Baró, amb Mare de Déu dels Àngels, s’han fet en plataforma única, amb voreres més amples, en un nou impuls cap a l’accessibilitat universal. Les obres als equipaments municipals —a les graderies del Poliesportiu Nou i a Can Sisteré— i l'adaptació de passos de vianants són també exemples d’aquesta voluntat municipal.

Pel que fa als passos de vianants de la ciutat, en aquest 2021, s'han fet un total de 16 actuacions d'adaptació i s’han senyalitzat amb pictogrames diferents passos a l’entorn de centres educatius i punts d'alt trànsit per facilitar l'educació viària i la seguretat per a nenes i nens ambtrastorn de l'espectre autista (TEA). Amb la mirada posada també en els menors, els nous jocs infantils de les places són inclusius.

Així mateix, s' ha instal·lat una nova plataforma d'embarcament a la parada d'autobús de Font de l'Alzina/ Lluís Nicolau i s'ha ampliat la vorera de la parada d'av. Ramon Berenguer IV/Galícia.

Cultura i comunicació inclusives
L’adaptació de les Festes Major d’Hivern i d’Estiu amb activitats adreçades a persones amb discapacitat; el bucle magnètic com a sistema de millora d’audició ambiental al Teatre Sagarra per a persones amb audiòfon, o la posada en marxa de l’accessibilitat al lloc web oficial de l’Ajuntament (www.gramenet.cat), amb eines i tecnologia dissenyades de manera inclusiva, són també mostres del treball continuat en l’àmbit cultural i de la informació.

Totes aquestes accions es recullen al Pla d’Acció Municipal i estan emmarcades en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.

Cursa ‘La Nadalenca’
El 12 de desembre, l’Ajuntament organitza la cursa infantil adaptada ‘La Nadalenca’ que tindrà lloc a l’av. Generalitat (10 a 13 h). Les nenes i els nens fins a 16 anys amb diferents discapacitats podran recórrer la distància de 20, 30, 40 o 50 metres amb l'objectiu d'arribar al final sense límit de temps.

La primera hora estarà dedicada a nenes i nens que necessitin un espai silenciós. El recorregut es podrà completar amb l’acompanyament d’una persona. ‘La Nadalenca’ serà possible gràcies a l’Associació ‘Caminamos con Bruno’ i Running Vigía.