Santa Coloma aposta per la consolidació del recinte de Torribera com a pol de coneixement

En el marc del projecte “Santa Coloma, Ciutat Universitària”, l’Ajuntament impulsa les col·laboracions entre les entitats que desenvolupen formació i recerca, especialment, a l’entorn del recinte de Torribera, un espai únic a la ciutat, amb l’objectiu de fomentar la relació entre la ciutat i el món universitari i potenciar així la transferència de coneixement.

El dijous 3 de febrer, el rector de la Universitat de Barcelona (UB), Joan Guàrdia; la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín; i l’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, van visitar el Campus de l’Alimentació de Torribera per conèixer l’estat actual de les dues noves infraestructures que està portant a terme la UB amb el finançament de la Diputació de Barcelona. “El coneixement dels projectes que cada entitat està desenvolupant a Santa Coloma és essencial per fer de Torribera un pol de coneixement que aporti un valor afegit a la ciutat i a la ciutadania”, hi va comentar l’alcaldessa.

Per una banda, la construcció d’una planta tecnològica alimentària i gastronòmica, un edifici de 991 m2 i dues plantes d’alçada que millorarà la docència i la recerca que es realitza als Campus. La planta baixa es dedicarà a la gastronomia i a les tècniques culinàries, i a la innovació. A la primera planta, hi haurà una planta tecnològica multiproducte que, a petita escala, vol reproduir diferents seccions d’una indústria alimentària, amb diferents zones (de preparació, tractament, envasat i conservació) a més d’un laboratori. La primera fase de construcció està finalitzada actualment.

De l’altra, la construcció d’un nou aulari que reunirà les 1.000 persones que estudien els graus de Ciència i Tecnologia dels Aliments, Nutrició Humana i Dietètica i Ciències Culinàries i Gastronòmiques, entre l’oferta d’estudis que té la UB a Santa Coloma, en un únic espai docent. L’edifici tindrà 12 aules docents, 4 aules d’informàtica, a més d’una sala de graus, una sala polivalent i 7 espais per a seminaris. Amb una superfície de 3.624 m2, es preveu que l’edifici s’acabi a l’octubre del 2022.

En el propòsit de crear sinergies entre les entitats que s’ubiquen al recinte de Torribera, l’Ajuntament ha promogut també trobades amb la UB i la Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED-Província Barcelona) com la que es va realitzar a final del mes de gener per conèixer tots els espais que cada entitat disposa: pavellons docents, laboratoris de recerca, espais de servei i administració, etc. I, pel que fa als de l’Ajuntament, espais de formació i divulgació com són l’Escola de Restauració Santa Coloma (ERESC), la vinya d’en Sabater, l’hivernacle i el centre d’educació ambiental Ecometròpoli.  

Torribera, nucli de formació universitària i professional

Al recinte de Torribera, Santa Coloma reuneix al voltant de 2.750 alumnes l’any. A més dels i les estudiants del Campus de l’Alimentació de Torribera (UB), se sumen les persones matriculades a la seu de la UNED-Província Barcelona i les que realitzen cursos de formació professional i ocupacional a l’ERESC (i que també participen a la vinya d’en Sabater i l’hivernacle) gestionats per l’empresa municipal Grameimpuls.

Entre la seva oferta docent, la seu de la UNED-Província Barcelona a Santa Coloma té els graus universitaris de Dret, Psicologia, Pedagogia, Educació Social i Treball Social que compten amb tutories presencials. Per la seva part, la UB ofereix, principalment, els graus de Ciència i Tecnologia dels Aliments, Nutrició Humana i Dietètica i Ciències Culinàries i Gastronòmiques, a més del Màster en Seguretat Alimentària.

La formació professional i ocupacional que es du a terme a l’ERESC se centra en diferents cursos sobre restauració, com són el d’operacions bàsiques de cuina i de restaurant; el de cuina i servei de bars i cafeteria; o de sommelieria i de direcció en restauració, entre d’altres.