L’objectiu de la missió que s’ha presentat avui és assegurar que el treball permet sostenir una vida en condicions dignes.
El compromís per al 2030 és assegurar l’assoliment dels nivells salarials dels convenis col·lectius vigents sobre la base d’un salari mínim de referència adaptat a la realitat de la regió metropolitana de Barcelona. Per això, cal garantir que les rendes del treball, principal font d’ingressos a la majoria de llars i pedra angular del sistema actual de protecció social, es mantinguin en uns nivells que garanteixin assolir els ingressos per sostenir una vida digna.
Així mateix, l’estructura productiva ha d’impulsar la generació d’un nombre creixent d’ocupacions amb salaris i condicions suficientment atractives per retenir el talent i estimular la participació del jovent en el mercat laboral.
L’acte ha tingut com a amfitriona l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i també ha comptat amb la participació de Lluïsa Moret, Presidenta de l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, Hector Santcovsky, director de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, Jordi Martí, president de la Comissió Executiva del PEMB. Mar Serna, exconsellera de Treball i Magistrada del Jutjat Social.
L'alcaldessa, Núria Parlon, ha defensat "el paper cabdal i eficaç que juguen els ajuntaments amb les seves polítiques per complementar rendes, tot i la manca de recursos i capacitats en no disposar de les competències". L'alcaldessa ha afegit que "quan pensem en la vulnerabilitat de les persones cal pensar també en la manca d'oportunitats lligada a l'accés a l'educació i la cultura". En aquest àmbit de la garantia d'igualtat d'oportunitats, Núria Parlon ha posat com a exemple "el programa de l'Ajuntament de Santa Coloma "Estiu a la fresca" que garanteix l'accés a la cultura, l'oci i l'esbarjo a tota la ciutadania".
Per acabar, ha reivindicat "el paper fonamental de l'economia de les cures, un sector ocupat preferentment per dones i molt precaritzat pel que fa a sous, que cal revaloritzar perquè és imprescindible".
Quins projectes poden contribuir a l’assoliment de la missió?
Durant l’acte, també s’han presentat una sèrie de projectes que estan alineats amb els objectius de la missió. Així, Blanca Padrós, segona tinenta d'alcaldessa de l'àrea d'Economia, Serveis Interns, Treball, Universitats, Innovació i Transparència, ha parlat del projecte Grameimpuls, un servei de l’ajuntament de Santa Coloma que contribueix a la informació i orientació laboral, a la formació professional ocupacional i a la formació universitària.
Francesca Alaminos, gerent de Serveis d'Educació de la Diputació de Barcelona ha explicat el projecte Noves oportunitats educatives 4.10 (NOE), Álvaro Porro, comissionat d'Economia Social i Desenvolupament Local i Política Alimentària de l’Ajuntament de Barcelona ha presentat el projecte Bloc4bcn, un dels majors pols de cooperatives d’Europa i per la seva banda, Xavier Peralta, representant del Consell de Persones Expertes de la Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society, ha explicat la Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society i Esther Garcia, responsable de l'Àrea d'Empoderament Econòmic de la Fundació SURT ha parlat de la funció de l’entitat d’acció social que treballa per fer efectius els drets econòmics, socials i culturals de les dones i per erradicar les discriminacions per raó de sexe, amb la vista posada en assolir una societat amb equitat de gènere efectiva.
Per acabar, Maribel Cárdenas, directora d’Igualtat i Polítiques LGTIB de l’Ajuntament de Santa Coloma s’ha encarregat de fer una visita guiada a La CIBA, l’espai on s’ha dut a terme l’acte i que serveix com a centre de recursos per a dones, per posar al seu abast eines per a la millora de la seva autonomia personal en tots els àmbits de la vida. Durant la visita, també s’ha explicat que és un espai d'innovació i economia feminista on hi ha espais de formació, de preparació per a l'ocupació, de naixement i acompanyament de projectes culturals i de creació d'una nova economia social, solidària i feminista.
Antecedents: Barcelona Demà
Durant el mes de juny del 2020, el PEMB va obrir un procés de reflexió compartida per tal d’elaborar l’estratègia de la Barcelona metropolitana del 2030: el procés “Barcelona Demà. Compromís Metropolità 2030”, definit com el procés col·lectiu de debat i proposta (Barcelona Demà) obert a les organitzacions de tot el territori metropolità i a les contribucions de persones expertes d’àmbits diversos, focalitzat en els reptes de la regió metropolitana de Barcelona i que, en el període 2020-2022, ha conduit a la definició del Compromís Metropolità 2030.
Durant el mes de setembre de 2022, el PEMB està duent a terme una campanya de presentació del Compromís Metropolità 2030 i les missions que s’hi recullen per tal de donar-lo a conèixer i situar-lo al centre del debat del conjunt de la regió metropolitana de Barcelona.
Així, del 13 al 30 de setembre el PEMB organitza una gira per 8 municipis de la regió metropolitana de Barcelona per presentar una a una les missions vinculades al Compromís Metropolità 2030.
7 d'octubre: acte final de presentació del Compromís Metropolità 2030
La gira conclourà el 7 d'octubre a Sant Adrià del Besòs, on tindrà lloc l'acte de presentació del Compromís Metropolità 2030. Serà als Jardins Can Llima, al voltant de la casa sostenible TO, ubicada dins del Campus EEBE-UPC, on mitjançant la música, la dansa i l'expressió artística, es farà públic el nou pla que defineix la Gran Metròpoli del futur: resilient, pròspera, cohesionada, intel·ligent, multinivell i oberta.