Santa Coloma acull avui dijous la jornada internacional "Monedes socials per al desenvolupament local"

L’Ajuntament d’aquesta ciutat va ser el primer d’Espanya en canalitzar la despesa pública amb una moneda pròpia, la grama.

Aquest dijous, 25 d’octubre, des de les 9 h, a la Biblioteca Singuerlín-Salvador Cabré d’aquest municipi, té lloc la jornada ‘Monedes socials per al desenvolupament local. Experiències metropolitanes i internacionals’. Hi participaran diferents experts, com Jérome Blanc, doctor en economia i professor de Sciences Po Lyon, i president de la Research Association on Monetary Innovation and Community and Complementary Currency Systems (RAMICS), o Giuseppe Littera, co-inspirador de la moneda de crèdit mutu Sardex, creada a l’illa de Sardenya el 2006.

Pel que fa a l’àmbit metropolità, s’explicaran les experiències de monedes locals a Santa Coloma de Gramenet, amb la moneda grama, a Barcelona, amb el rec, i a Viladecans, amb el vilawatt, amb l’assistència de diferents responsables dels tres municipis. A l’acte de cloenda, a les 17 hores, hi participaran l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i  el director de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, Héctor Santcovsky.

Aquest acte se celebra a Santa Coloma de Gramenet perquè aquest és el primer municipi a l’Estat espanyol en canalitzar la despesa pública amb una moneda pròpia. L’objectiu de l’Ajuntament d’aquesta ciutat en posar en marxa la grama és incentivar l’economia local, estimular les empreses i entitats colomenques, i fomentar l’economia social i cooperativa. La circulació de la grama es va iniciar el gener del 2017, mitjançant el pagament amb aquesta moneda de part de les subvencions municipals a entitats i associacions. Des de llavors, el volum de circulació de la grama s’ha multiplicat per quatre (a finals d’aquest any n’hi haurà 600.000 amb circulació), i ja compta amb 600 usuaris (300 comerços, cooperatives, empreses de restauració i serveis, 150 associacions i entitats i 150 persones vinculades a empreses i entitats a títol particular).

L’Ajuntament té previst que durant el 2019, les empleades i empleats públics puguin rebre, de forma voluntària, part de les seves retribucions i salaris en la moneda local, i que l’ús de grames s’estengui a tota la ciutadania.