El programa reflecteix les particularitats i la complexitat del món actual i vol promoure una reflexió en profunditat sobre les desigualtats entre els països del nord i del sud. El context internacional està marcat per la crisi econòmica que ha propiciat un escenari global de recessió on s’agreugen les desigualtats socials. Santa Coloma ha fet una aposta ferma per a l’enfortiment de les polítiques de cohesió social, també en l’àmbit de la cooperació la solidaritat. En aquest sentit, les jornades són un instrument de sensibilització de la població.
L’acte inaugural és un dels més destacats de la programació. Serà el dia 21 (19.30,Auditori Can Roig i Torres) i comptarà amb la presència de l’alcalde de Santa Coloma, Bartomeu Muñoz, d’Antoni P. Fogué, president de la Diputació, i de Sami Naïr, catedràtic de ciències polítiques de la Universitat París VIII, que parlarà sobre el tema “Els grans reptes de la Mediterrània”. Un cop acabada la conferència, hi haurà un petit concert a càrrec dels alumnes de l’Escola Municipal de Música.
Un nou Espai per la Pau a Santa Coloma
Un altre acte important és la presentació de l’Espai per la Pau, la Cooperació Internacional, els Drets Humans i l’Àgora del Diàleg que tindrà lloc el dia 22 (19.00, CRJ Mas Fonollar). Es tracta d’un projecte que neix amb la vocació de ser una porta oberta a l’educació en valors, raó per la qual s’adreça especialment als joves. La inauguració del nou Espai anirà a càrrec de Núria Parlón, tinent d’alcalde de Ciutadania (19.30). A més, hi haurà una mostra de cultures indígenes, la presentació de dos projectes juvenils per la pau (Buchenwald i Dajla) i diversos espectacles d’animació.
Conferències i exposicions
El 20 d’octubre (19.30, Centre Cívic Riu) es farà un altre acte de gran càrrega simbòlica: la projecció del documental i la conferència homònima “Borrados del mapa. Testimonis darrere el mur”, que anirà a càrrec d’Alberto Arce, periodista i realitzador, testimoni únic de l’atac a Gaza. Les Jornades tindran altres atractius com la projecció de les pel·lícules Slumdog Millionaire i Diamant de sang la tarda del dia 24 a l’Auditori. L’entrada és gratuïta, però s’han de reservar trucant al 93 462 40 00 (extensió 3002).
Pel que fa a les exposicions, n’hi ha per triar entre diverses possibilitats: “Crisis oblidades, vides ignorades”, de Metges Sense Fronteres (Biblioteca Can Peixauet, del 15 al 30 d’octubre); “Ausencias”, fotos de Gustavo Germano sobre la desaparició forçada de persones a la dictadura argentina (Centre Cívic del Riu, fins al 30 d’octubre); “Pels camins d’Àfrica” (Centre Cívic Can Mariner, del 20 al 30 d’octubre), i “Àfrica vista des dels ulls dels nens”, fotografies fetes per escolars de Thionk Essyl (Centre d’Art Contemporani Can Sisteré, del 25 al 31 d’octubre). Les dues últimes mostres són les ja citades “Joves per la pau. Berlín–Buchenwald 2009” i “Joves per la pau. Dajla 2009” (Mas Fonollar).
Les Jornades es completen amb el cicle “Contes per a un món millor”, que es fan els dijous a la Biblioteca Central, i les activitats als instituts d’educació secundària.
La propera setmana, concretament els dies 20 i 21 d’octubre, a l’IES Numància hi haurà el taller “Cap a una veritable pau: per l’eliminació total de les mines antipersones”. Hi intervindran Lídia Tovar, responsable de sensibilització de Moviment per la Pau, i M. Rosario Vásquez, coordinadora departamental de la campanya “Colòmbia contra les mines”.
També cal assenyalar la Festa de la Cooperació Colomenca del 25 d’octubre