Santa Coloma de Gramenet, a 16 de novembre 2009. Aquest proper dimecres 18 de novembre, a les 19.30 hores, l’Auditori Can Roig i Torres de Santa Coloma de Gramenet acollirà un recital de música i poesia de Pascal Comelade, Enric Casasses i Perejaume. Aquest concert és fruït de la col·laboració dels tres autors en el llibre bibliòfil Nosaltres els agermanat (publicat per l’editorial Tinta Invisible). L’entrada al concert és lliure.
El llibre Nosaltres els agermanats forma part de l’exposició “Les obres arbres” de Perejaume, que es pot veure actualment -i fins al 29 de novembre- al Centre d’Art Contemporani Can Sisteré. Es tracta d’una mostra única de l’autor que consta de dos treballs en vídeo, tres imatges fotogràfiques, tres dibuixos i aquest llibre.
Per a més informació sobre la programació de l’Auditori Can Roig i Torres de Santa Coloma:
Perejaume
Perejaume, Sant Pol de Mar, 1957, ha estat guardonat recentment amb el Premi Nacional d’Arts Visuals concedit per la Generalitat de Catalunya i amb el Premio Nacional de Artes Plàsticas concedit pel Ministerio de Cultura, amb motiu de la solidesa intel·lectual de la seva actitud, la seva reformulació de la relació entre art i territori i la seva reflexió entorn als problemes de la representació dins i fora de la pintura. L’obra de Perejaume es desenvolupa a cavall entre diverses disciplines. Seduït per tot el que passa en els territoris de frontera, flirteja amb els límits i es capbussa en la permeabilitat dels discursos i les disciplines, les posa a prova i les expandeix sempre amb la voluntat de transvestir, confondre i reinventar els seus límits. Heterodòxia, transgressió i permeabilitat són actituds en les que Perejaume se sent còmode.
Pascal Comelade
Nascut a Montpelle (1955), Pascal Comelade és compositor i multiinstrumentista. Les seves obres són sovint molt curtes, de 2 o 3 minuts, i gairebé sempre instrumentals. D'ell s'ha arribat a dir que és un rocker ultra minimalista o un clàssic post-modern. Fa música d'avantguarda sense oblidar les arrels. Gaudeix d'un gran reconeixement a França i al Japó. S'han editat recopilatoris especialment per a aquest darrer país, i fins i tot existeix una banda japonesa, anomenada Pascals que han editat dos discos, Pascal Comelade presents Pascals i Abiento. Ha actuat per tot Europa i el Japó. Ha col·laborat amb infinitat de músics. Com a exemple, a nivell català amb Toti Soler i Gerard Jacquet i a nivel internacional amb PJ Harvey (que ha posat veu a la genial Love too soon), Robert Wyatt i Richard Pinhas i Cathy Claret. Va col·laborar amb Sisa en la composició de l'àlbum d'aquest Visca la llibertat. A part, un dels seus àlbums, El Cabaret Galàctic, es diu igual que una cançó del cantautor galàctic. Ha fet diverses bandes sonores, especialment per a films francesos, i música per a dansa i teatre. Per exemple per als espectacles Zumzum-ka i Psitt!!, Psitt!! de la companyia de Cesc Gelabert i per a l'adaptació teatral de La plaça del diamant feta per Joan Ollé.
Enric Casasses i Simó
Nascut a Barcelona (1951), fill del químic i poeta, els seus primers llibres daten de principis dels 70, i amb el temps ha anat assolint cert reconeixement dins el panorama poètic català. És un transgressor en comparació amb altres poetes i els seus espectaculars recitals han contribuït a la vivència de la poesia fora dels llibres. Es caracteritza per utilitzar una poesia molt sonora, jugant amb els fonemes. Normalment les seves creacions parteixen d'una idea concreta per transformar-la i donar-li una visió particular. La seva obra mostra influències molt heterogènies; de la poesia medieval al surrealisme, passant pel Renaixement i el Barroc; el crític Manuel Guerrero ha dit que el considera hereu "del verb poderós d'autors com Salvat-Papasseit, Foix, Brossa, Vinyoli o Ferrater". El mateix Casasses s'ha confessat tributari i admirador d'autors com Víctor Català, Mercè Rodoreda o Fages de Climent. El seu primer llibre el publica el 1973, titulat La bragueta encallada. Durant els anys següents segueix escrivint, però no és fins el 1991 que publica la seva segona obra, titulada La cosa aquella, obra que rep el premi Crítica Serra d'Or i el 1993 el Premi de la Crítica de poesia catalana per No hi érem. És aleshores quan comença a entrar al circuit comercial. Cal tenir en compte, també, obres escrites en prosa, que són reculls de col·laboracions en diaris o altres publicacions, encara que també s'hi incorporen textos inèdits. És el cas de "El poble del costat". La força dels textos, tant pel què s'hi diu com per com es diu, colpeix el lector. Algunes de les publicacions on col·labora o ha col·laborat son les revistes artesanals Foragitats. Art i poesia (del col·lectiu foragitats per dintre) i Pèl capell, exili interior (Calonge de Mallorca i Barcelona), entre d'altres.
Per a més informació i/o entrevistes, podeu contactar amb:
Comunicació Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
93 462 40 00 / 618 045 488
comunicacio@gramenet.cat