Aquesta dimarts s'ha realitzat l'acte de presentació del projecte La Ciba_Lapbooks amb la presència de l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, a l'Espai de recursos per a dones i economia feminista La Ciba. La trobada, realitzada amb totes les mesures de seguretat sanitàries, ha estat dedicada als nens i nenes cocreadores del projecte, a les seves famílies i als i les sis artistes participants.
Núria Parlon ha declarat que "ha estat un acte molt entranyable ja que és el primer que fem amb públic a La Ciba, recuperant poc a poc la normalitat". Parlon ha afegit que el Lapbook de La Ciba "és una eina fruit de l'entusiasme dels nens i nenes de 5è de primària de l'escola Riera Alta, i que ens servirà per donar a conèixer aquest equipament a la resta de centres educatius de Santa Coloma".
Lapbooks és un projecte que va néixer arran de la vista a La Ciba de la classe de 5è de primària “La CIBA” de l’escola Riera Alta. Aquesta és la primera classe de les escoles colomenques que es va posar el nom de La Ciba.
L’alumnat va portar els seus lapbooks el dia de la seva primera visita a La CIBA. Com a medi didàctic, nou i dinàmic, es va configurar com a l’eina perfecta per poder presentar aquest equipament a la resta d’escoles de primària del municipi, i així donar-lo a conèixer a les famílies, professorat i especialment a l’alumnat de la ciutat. Aquest projecte ha estat creat amb molta cura, estima i cooperació de les nenes i nens de la classe de La CIBA.
Elaboració del material
Per iniciar el projecte es va crear la Comissió de treball coeducatiu de Les CIBA’s, per treballar en el mateix idioma i pel mateix medi un recurs per donar a conèixer què és La CIBA, així com paral·lelament introduir els conceptes de la igualtat i el feminisme, per aquelles escoles que encara no hagin treballat. Conscients del caliu creatiu i original que conformaven els lapbooks originals d’aquest alumnat, no es volia perdre l’essència original. Per tant, es va fer una selecció de 6 artistes municipals (Mariona Tolosa Sisteré, Rita Hervàs “El mundo de Rita”, Alba Valero “Uooh Design”, Eli Fernàndez “Uooh Design”, Pablo Alvárez i Sergio Zinedine de“Kreart Graffiti Social”) que treballessin amb cura aquestes elaboracions i que les traspassessin a un format editable, manipulable i reproduïble en sèrie, sense perdre aquesta autenticitat.
S’ha tingut en compte sempre les aportacions de l’alumnat, com per exemple que el lapbook havia de ser interactiu i molt dinàmic, amb frases curtes i fàcilment comprensibles, que fos divertit i innovador, molt visual i tangible. A més, s’ha realitzat amb un programari que ha permès que la cal·ligrafia de cada alumne aparegués al lapbook, donat un toc d’autenticitat i amb la intenció d’honorar i tenir-les/los presents sempre.
Finalment, rere 2 sessions amb els artistes de preparació amb els artistes, i altres 3 dinàmiques de col·laboració entre l’alumnat, les artistes i La CIBA, s’ha aconseguit editar el primer Lapbook de La CIBA.