El Premi UB-Ferran Adrià amb Gallina Blanca ha celebrat la seva tercera edició amb la participació de més d’una trentena d’alumnes de centres de batxillerat de tot Catalunya. Aquest guardó és una iniciativa pionera que té com a objectiu fomentar i guardonar l’interès pels estudis sobre l’alimentació i la nutrició entre els estudiants de batxillerat, i alhora forma part de les iniciatives impulsades pel Campus de l’Alimentació de la UB a Santa Coloma amb el recolzament de l'Ajuntament colomenc.
Els guardonats d’enguany han rebut el premi en un acte celebrat el passat 8 d’octubre a la Universitat de Barcelona, i que ha comptat amb la presència del rector de la UB, Dr. Dídac Ramírez; el director del Campus de l’Alimentació de la UB, Màrius Rubiralta; la tinent d'alcalde d’Innovació i Universitat de Santa Coloma, Lídia Guinart; el xef i doctor honoris causa per la UB, Ferran Adrià; el director de l’Agència de Salut Pública, Antoni Mateu; i la directora de Comunicació de Gallina Blanca Star, Montse Carbó.
Premiats 2012
El màxim guardó d’enguany ha estat per a un jove estudiant de batxillerat de l’Escola Pia de Sitges, Xavier Hernández Alias, que ha sorprès el jurat amb el seu treball “Química tres estrelles. Fisicoquímica de la cuina molecular”, en què explica de quina manera algunes tècniques culinàries que es duen a terme en grans restaurants, i que es basen en propietats fisicoquímiques, es poden reproduir a la cuina de casa o al laboratori de l’escola.
En aquesta tercera edició també s’han concedit dues mencions honorífiques: una per a Xènia Querol Utgés, de l’Institut Poeta Maragall de Barcelona, per “Estudi sobre la influència del procés de panificació en la conservació del pa comú”, i una altra per a Esther Belén López, de l’Institut La Mallola, d’Esplugues de Llobregat, per Aprenem a menjar, aprenem a viure.
El jurat ha estat format per representants de la Universitat de Barcelona, la Fundació Alícia, el centre CETT de la UB, l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació, la Fundació Triptolemos, l’Associació Espanyola de Dietistes-Nutricionistes, el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i Gallina Blanca.
El Campus colomenc, d’excel•lència internacional
El Campus de l’Alimentació de la UB a Santa Coloma és un centre de referència en la recerca sobre alimentació i nutrició, vinculat al campus d'excel•lència internacional HUBc. Actualment, a Santa Coloma es poden cursar els graus de Ciència i Tecnologia dels Aliments i el de Nutrició Humana i Dietètica, adscrits a la Facultat de Farmàcia de la UB.
En les properes cites del Campus, destaca la tercera edició de la festa ExpAliments, una activitat dirigida al públic familiar que se celebrarà el dissabte 17 de novembre, i que té com a finalitat conèixer i experimentar amb els aliments i la nutrició. Al llarg de la jornada d’aquell dissabte, es duran a terme tallers, experiments en directe, jocs i exposicions, entre d’altres activitats obertes a la ciutadania.