Aquest dimarts 28 d'abril es va presentar a la Biblioteca del Fondo el programa d'activitats que es posa en marxa en aquest equipament per dinamitzar l'espai Cuines del Món, una zona singular de la biblioteca perquè està presidida per una cuina amb tot tipus d'estris per poder oferir-hi cursos, seminaris o trobades al voltant de la gastronomia com a fet cultural i patrimonial. La Biblioteca del Fondo és l'única de Catalunya amb una cuina professional i amb un fons de consulta específic sobre alimentació que reuneix més de dos mil documents.
L'espai Cuines del Món, que té la finalitat de ser un lloc de relació i intercanvi sobre la gastronomia, està gestionat per una comissió integrada per representants del Campus de l'Alimentació de la Universitat de Barcelona, el Centre de Normalització Lingüística L'Heura, l'entitat Fondo Comerç i l'Ajuntament, entre altres entitats. Aquesta comissió pretén que la cuina instal·lada a la Biblioteca del Fondo sigui un lloc semblant al d'una cuina familiar; un punt de trobada, de participació i d'intercanvi de coneixements, especialment vinculat al barri on està ubicada, i on actualment viuen persones procedents d'un centenar de nacionalitats.
La presentació del programa Cuines del Món va reunir a diferents membres de la comissió esmentada. Entre d'altres a l'alcaldessa Núria Parlon; el director del Campus de l'Alimentació de la UB, Màrius Rubiralta; el xef colomenc Víctor Quintillà; el representant de Fondo Comerç, Xavi Navarro ia un nodrit grup d'estudiants del grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques, que reben les seves classes al campus del Recinte Torribera, sota la supervisió del professor Xavier Torrado. La trobada va servir també per presentar un estudi que s'està realitzant al barri del Fondo sobre plantes i productes de diferents orígens, sota el títol "Plantes alimentàries i multiculturalitat a barri del Fondo, processos de transculturació i etnobotàniques urbanes a la Santa Coloma de Gramenet del Segle XXI ", que porten a terme el catedràtic de botànica de la Facultat de Farmàcia (UB), Joan Vallès, i els doctors Hugo Ambrosio i Teresa Garnatge, en aquest cas de l'Institut de Botànica de Barcelona. Aquest estudi, en la primera fase, ha fet una prospecció al barri del Fondo per analitzar quines plantes d’origen xinès es poden trobar en establiments del barri -s’han pogut trobar 90 espècies diferents, sobretot aliments de fulles. La idea és poder conèixer a fons l’ús d’aquestes plantes a nivell culinari i estendre la prospecció a d’altres cultures del barri.
Cuiners reconeguts i de diferents cultures participen en el 1r cicle d’activitats
El 29 d’abril va tenir lloc la primera de les activitats programades a l’espai Cuines del món, una tertúlia literària sobre l’obra gastronòmica i detectivesca de Vázquez Montalban i el seu personatge Pepe Carvalho. El proper acte serà el 5 de maig (18.00) i anirà a càrrec de la cuinera Ada Parellada, del restaurant Semproniana, que oferirà un taller adreçat al públic infantil i familiar sobre l’alimentació saludable (inscripció prèvia al 93 468 46 12).
El 8 de maig (12.00), Montserrat Serra i Cristina Bofill, del Termcat, amb la participació de Marta Vila i Pere Castells, de la Unitat UB-Bullipèdia, i de M. Teresa Castellví, de Fondo Comerç, presentaran els recursos terminològics del Termcat de l’àmbit de la gastronomia i de la fira gastronòmica colomenca Sabors del Món, en una activitat oberta a tothom que organitza L’Heura.
El programa “Cuines del món” comença amb una dotzena d’activitats programades per al proper trimestre. Una de les activitats destacades n’és el cicle Passa’m l’Arròs amb diverses cites. La primera serà el 21 de maig (19.00) en què els xefs Victor Quintillà, del restaurant Lluerna de Santa Coloma, defensor de la cuina catalana, i guardonat amb una estrella Michelin, i Xiuha Qiu, del restaurant Wenzhouy i representant de la cuina xinesa, faran un plat d’arròs a quatre mans.
La festa final del primer cicle d’activitats arribarà el 7 de juny amb la cuarta edició de la mostra gastronòmica Sabors del món, organitzada per Fondo Comerç a la plaça del Rellotge.