El ventall formatiu és ampli: pot interessar tant a qui necessita iniciar-se o avançar en les dues llengües oficials (català i castellà) o a qui no ha tingut una escolarització satisfactòria i vol adquirir els coneixements bàsics, com a qui requereix millorar en competències (anglès o informàtica) exigides pel mercat laboral, i també, a qui vol reenganxar-se a la universitat o a la formació professional.
Per preinscriure's cal tenir 18 anys, tot i que en determinades situacions s'hi pot accedir a partir dels 16. La formació és presencial i l'alumnat compta des de l'inici amb assessorament, orientació i elaboració d'itineraris personalitzats. «Sol passar que els alumnes que comencen uns estudis se n'assabenten d'altres cursos del centre que finalment els ajuden a enriquir el seu perfil», explica Joan Mata, director del CFA Singuerlín, que ressalta el clima de convivència intergeneracional i intercultural de les escoles d’adults actuals.
Amb la implantació del graduat en educació secundària (GES) a les escoles d'adults, ara fa 20 anys, el perfil de l'alumnat es va diversificar i el ventall d'edats s'hi va ampliar. Per commemorar els 20 anys del GES, el CFA Fondo farà una celebració el proper 14 de juny al Centre Mas Fonollar. La festa començarà a les 18.30 h amb una batucada i el lliurament dels títols. Així mateix, es projectarà un vídeo, amb entrevistes a antics alumnes. Més informació a: CFA Fondo (rbla. Sant Sebastià, 98-100; 93 386 67 32; www.cfa-fondo.cat). CFA Singuerlín (c. Almogàvers, s/n; 93 391 03 06; www. agora.xtec.cat/cfasinguerlin).
L'educació, eina de transformació social
Després de la dictadura, va ressorgir la idea que la formació d'adults i l'accés a la cultura era un dret i una eina de transformació i justícia social. Santa Coloma no se'n quedà al marge i creà al curs 1977-78 els anomenats Cercles d'Educació d'Adults —dotats amb 6 mestres—, al Cercle Social Santa Rosa i al de les Oliveres; al 1982, s'hi va sumar també el Cercle Beethoven.
Tal com explica Xavier Jové, director del CFA del Fondo, aquest moviment va néixer des de baix, impulsat pel veïnat, mestres i organitzacions d'esquerres. Durant els primers anys, la tasca docent es va centrar en l'alfabetització, les titulacions de certificat i de graduat escolar i en la realització de tallers.
Al curs 1983-1984, els mestres van aconseguir unificar els tres cercles en un únic Centre d'Educació Permanent d'Adults a l'Escola de primària Mercè Rodoreda, durant l'horari de tarda. I al curs 1987-1988, ja sota tutela de la Generalitat i amb 12 docents, estrenaren seu a l’antic Institut Mixt IV, actual ubicació del CFA Singuerlín. «Malgrat tenir edifici propi, els docents continuaven ensenyant en escoles, casals, centres cívics o fins i tot, espais eclesials. L’alliberament d’un espai municipal, el de l’antiga fàbrica Vilaseca, va permetre que el curs 1994-1995 es creés una altra escola d’adults: dels 15 mestres, 7 es van quedar a l’escola de Singuerlín i vuit van fundar la nova Aula de Formació d’Adults Fondo-Vilaseca».