L'Ajuntament s'afegeix a la Declaració del Dia del Municipi 2010

Avui, en el Dia del Municipi 2010, l'Ajuntament de Santa Coloma dóna recolzament a la Declaració conjunta que han fet la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis i Comarques, per al "compromís amb la cohesió social, el progrés i el benestar".

En el marc del Dia del Municipi 2010, entre els diferents actes que es realitzen a Catalunya, les poblacions s'estan unint per celebrar-ho amb el recolzament a la Declaració que han realitzat Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis i Comarques. En un dia com avui, l'Ajuntament de Santa Coloma també s'ha afegit al manifest per demanar una llei de finances locals justa i ajustada a la realitat, que permeti administrar els recursos i distribuir els serveis a la ciutadania.

DECLARACIÓ DEL DIA DEL MUNICIPI 2010:

Compromís amb la cohesió social, el progrés i el benestar

Els municipis ens hem refermat, més que mai, com l’espai comú dels ciutadans i ciutadanes. Els pobles, les viles i les ciutats són els espais on succeeixen les coses, on es desenvolupa la vida de les persones, i on es generen les oportunitats. Aquest darrer any, han estat moltes les ocasions en les que els ajuntaments hem demostrat que les solucions també neixen i es donen des dels municipis. Més enllà de la col•laboració amb d’altres administracions, i de les competències que cadascú té i ha d’assumir, hem estat al capdavant de les solucions en moments d’extrema dificultat.

A això cal afegir que en l’actual context de crisi econòmica, estem demostrant diàriament que els ajuntaments som els principals garants de la cohesió social. Hem estat treballant, des de primera línia, per la implantació de mesures que permetin tornar a generar ocupació i riquesa. Desenvolupem aquesta tasca amb fermesa i convicció, però reclamem els recursos justos i suficients que calen per continuar desenvolupant-la.

El mapa de l’administració territorial s’està movent, i el món local ha de fer sentir la seva veu. Organització territorial, finances locals, competències municipals són temes cabdals que necessiten de la implicació directa dels més afectats: els municipis. Necessitem una organització territorial racional, que ens ajudi a avançar en la simplificació i agilitat de l’administració. Demanem una llei de finances locals justa i ajustada a la realitat, que ens permeti administrar els nostres recursos i distribuir els serveis a la ciutadania amb garanties. Exigim el reconeixement de les nostres competències, les reals. Les competències que dia a dia i des de fa més de trenta anys els ajuntaments estem assumint, sovint sense reconeixement explícit, i conseqüentment sense recursos adients.

Seria injust no reconèixer tot el que hem avançat. Hem avançat gràcies a un Estatut que ens reconeix per primera vegada competències pròpies. Però aquestes competències comporten unes obligacions que tot sovint no podem assumir per manca de recursos.

La responsabilitat, l’eficàcia i la diligència estan esdevenint els pilars del bon govern local. La unitat d’acció del municipalisme està contribuint, en gran mesura, a fer créixer la imatge de solvència i consistència de l’administració local. Però amb la mateixa fermesa que reivindiquem la nostra bona feina, hem de reivindicar la necessitat de comptar amb recursos justos i necessaris per seguir-la duent a terme, com l’administració més propera i eficient.