La unitat de Relacions Institucionals de l’Àrea d’Alcaldia, responsable de gestionar el Programa de queixes, suggeriments i demandes d’actuació (QUI), en coordinació amb Assumptes Generals, l'Oficina d'Informació i Atenció Ciutadana (OIAC), i els serveis i departaments de l'Ajuntament, ha presentat el balanç d’actuació de l'any 2024.
El QUI és un servei públic dissenyat perquè la ciutadania pugui fer arribar a l’Ajuntament tot allò que li preocupa i aquells aspectes que es poden millorar tant en els barris i districtes de Santa Coloma com en els serveis municipals.
Set de cada deu comunicacions, resoltes en termini
L’any passat, el canal QUI de l’Ajuntament va rebre 2.520 comunicacions de la ciutadania i d’entitats i associacions veïnals, entre queixes, suggeriments i demandes d’actuació, una xifra superior a la del 2023, quan se’n van rebre 2.336. Això suposa un augment del 7,8% de l'ús del canal en comparació amb l’exercici anterior.
De les comunicacions rebudes, els serveis municipals implicats en la gestió dels QUI van resoldre més del 92% dels expedients que se'n van derivar, fet que demostra l’eficàcia d’aquest canal municipal. Pel que fa al temps de resposta, es mantenen les xifres positives i més del 71% de les peticions es van respondre en el termini de compromís ciutadà, que és d’un màxim de 45 dies. ç
Quant a la presentació de les comunicacions, el 76,7% van arribar via telemàtica (web, xarxes o correu electrònic), un 2% més que l’any anterior; mentre que van baixar els percentatges de presentació presencial (15,3%) i per via telèfon o correu ordinari (7,8%).
Contacte directe amb la ciutadania
El canal de queixes, suggeriments i demandes d’actuació recull, coordina i dona resposta a totes les comunicacions que presenten les persones físiques i jurídiques a l’Ajuntament. A través d’una aplicació informàtica, s’obre un expedient quan es rep la comunicació i, en la seva resolució, participen totes les unitats administratives i tècniques municipals implicades en la temàtica plantejada. L’expedient es tanca quan es dona resposta a la petició formulada.
Si una persona particular, empresa i/o representant d’una institució, entitat o associació, vol comunicar una queixa, suggeriment o demanda d’actuació, ho ha de fer a través del formulari web www.gramenet.cat/quis, amb una instància a l’OIAC o registrant-la, si es disposa de signatura digital, a l’apartat de «Tràmits» en aquest web municipal.
La ciutadania que fa arribar la seva queixa, suggeriment o demanda d’actuació pel formulari web pot seguir en línia l’estat de la seva comunicació, amb el número de tràmit i la contrasenya que se li fa arribar per correu electrònic quan la tramita.
Àmbits d’actuació més sol·licitats el 2024
Gairebé el 29% de les comunicacions rebudes tenien a veure amb el manteniment de la via pública i els parcs i jardins; i les relacionades amb l’estat del paviment de calçades, voreres, pilones i passos de vianants van ser les més nombroses en aquest apartat. Van pujar un parell de punts les comunicacions relatives a la neteja viària, contenidors i recollida de mobles; i una mica menys les referides a seguretat, circulació i molèsties de llocs d’oci. A més, van augmentar també les comunicacions sobre mobilitat, atenció a la infància i les famílies, seguretat alimentària, i convivència a l’espai públic.
En comparació, es van reduir les queixes sobre els equipaments esportius i les empreses municipals (Gramepark, Grameimpuls i Bressolgramenet); i va continuar la tendència a l’alça, com altres anys, de les peticions d’inspeccions en habitatges i comunitats privades; i de les demandes d'actuació contra les plagues a causa de les altes temperatures cada cop més prolongades en el temps.