L’Ajuntament presenta un documental sobre les orenetes i la millora de la qualitat ambiental de les ciutats

El documental es diu "Orenetes i falciots. Edificis vius, Santa Coloma de Gramenet ciutat viva" i vol contribuir a la protecció de la biodiversitat urbana. L’objectiu és millorar l’educació ambiental de la ciutadania, donant a conèixer espècies rupícoles protegides i emblemàtiques.

Presentació del documental sobre les orenetes a l'Aula Mediambiental Isabel Muñoz

Aquest divendres 8, a l’Aula Ambiental Isabel Muñoz, dins del parc de Can Zam, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i el regidor de Medi Ambient han presentat el documental ‘Orenetes i falciots. Edificis vius, Santa Coloma de Gramenet ciutat viva’, del productor audiovisual David Perpiñán. És un projecte ideat i impulsat per aquest Ajuntament, amb el suport del Consorci del Besòs, els ajuntaments de Barcelona, Badalona, Sant Adrià del Besòs i Montcada i Reixach i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi). 

L’alcaldessa ha destacat que és molt important per una ciutat com Santa Coloma, densament poblada i amb moltes amenaces de contaminació, ‘fer una aposta clara per reivindicar la cura del medi ambient i la biodiversitat’. I ha afegit que ‘el documental serà un instrument educatiu, que ens ajudarà a transmetre aquesta visió als més petits i a la ciutadania en general, perquè tinguin més sensibilitat cap als entorns naturals que hem anat recuperant, com ara el riu Besós, una infraestructura verda que s’ha convertit en un element definitori de la nostra ciutat’.

Les orenetes cuablanca

A Santa Coloma de Gramenet crien diverses espècies d’orenetes i falciots. Una de les més emblemàtiques és la protagonista del documental, l’oreneta cuablanca, que fa els seus nius en colònia, a les finestres o als ràfecs dels edificis. Aquestes orenetes s’han pogut estudiar a les colònies que han fet al barri de les Oliveres i a l’edifici de l’antiga fàbrica CIBA. En total, a la ciutat es calcula que nien un total de 400 parelles d’orenetes cuablanca.

Aquestes aus són espècies rupícoles protegides. Es tracta d’aus que fan els seus nius a zones rocoses, però en aquest cas es parla d’aus que s’han adaptat a fer els seus nius a les ciutats. Són habituals al cel de Santa Coloma, sobretot a zones properes al riu Besòs, on és comú veure-les alimentar-se o agafar fang per a fer els seus nius.

Totes aquestes espècies, inclosos els seus nius i els seus ous, estan protegides per la legislació; entre altres raons, perquè són unes valuosíssimes  consumidores d’insectes. Una sola oreneta pot menjar entre 5 i 6 grams de mosquits diaris, equivalent a uns 2.500 mosquits al dia, i 500.000 mosquits en tota una temporada (més o menys des de finals de febrer fins a l’octubre).

Instrument educatiu

Així doncs, les orenetes són imprescindibles per controlar la població de mosquits i, per tant, per millorar la qualitat ambiental de les ciutats i el benestar dels veïns i les veïnes. Però per poder tenir cura d’elles, val la pena conèixer-les una mica millor. És per això que s’ha impulsat la gravació d’aquest documental, que vol ser un instrument educatiu de cara als escolars i a la ciutadania en general.

La iniciativa s’emmarca dins les accions que s’estan duent a terme des de l’Ajuntament, a través del Programa municipal de protecció i recuperació de la fauna salvatge, per donar a conèixer a la ciutadania les espècies protegides, però sobretot a l’alumnat de les escoles, a través del programa de sensibilització mediambiental que porta a terme el centre Ecometròpoli.

Cal recordar que qualsevol persona que es trobi amb un d’aquests animals ferit, s’ha de posar en contacte amb l’Ajuntament, al servei de Medi Ambient o amb Ecometròpoli,  on li indicaran què fer.