Salvar el màxim de vides és l’objectiu del projecte «Santa Coloma de Gramenet, ciutat amb espais cardioprotegits», que està desenvolupant l’Ajuntament durant el període 2017-2019. Aquest programa està impulsant la instal·lació de desfibril·ladors (DEA) en espais i equipaments públics recomanats i de pública concurrència de la ciutat, així com la formació a persones en primers auxilis, en reanimació cardiopulmonar i en l’ús d’aquests té previst invertir uns 92.000 € en aquest projecte, que convertirà Santa Coloma en una ciutat molt més segura, ja que la mort sobtada o aturada cardíaca és una de les principals causes de mort entre la ciutadania: almenys cinc persones la pateixen cada dia a Catalunya, segons dades del Consell Català de ressuscitació.
Actualment, a la nostra ciutat ja hi ha 17 desfibril·ladors.D’aquests, set s’han instal·lat des de l’àmbit sanitarials sis centres locals d’atenció primària de l’ICS i a l’Hospital de l’Esperit Sant. Amb la mateixa finalitat, l’Ajuntament ha instal·lat 10 DEA a diferents edificis municipals: a l’edifici de l’Ajuntament de la plaça de la Vila; als Serveis Territorials de la plaça de l’Olimp; al Mercat del Fondo, al Poliesportiu La Bastida, al Camp d’Atletisme Antoni Amorós i a la comissaria de la Policia Local, cos de seguretat que també disposa de quatre DEA portàtils en vehicles de servei. El programa preveu la instal·lació de 23 nous DEA en altres equipaments municipals, com el Teatre Sagarra, el Museu, els Serveis Educatius, les quatre biblioteques, els mercats municipals i en alguns equipaments esportius. En total, la ciutat tindrà 40 desfibril·ladors distribuïts per tot el terme abans del 2020.
El 80% de les aturades cardiorespiratòries (PCR) són extrahospitalàries, i sovint tenen lloc quan s’està amb un familiar o un amic al costat, però només el 15% d’aquestes reben reanimació cardiopulmonar. Si el testimoni de l’aturada cardiorespiratòria comença de seguida amb les maniobres de reanimació, la supervivència és de 2 a 3 vegades més gran. Per això és molt important la formació de persones que puguin fer servir cor-rectament els desfibril·ladors, que es l’altre gran objectiu d’aquest projecte.
És amb aquesta finalitat que s’estan duent a terme formacions específiques per al personal municipal en tècniques de primers auxilis, reanimació cardiopulmonar i l’ús de desfibril·ladors. Actualment han fet el curs 200 treballadors i treballadores municipals, i està previst que el proper any el facin unes 100 persones més. D’altra banda, s’han establert negociacions per ampliar la formació a la ciutadania, així com entre els i les estudiants de l’ESO.
D’aquesta forma es vol donar compliment a un dels compromisos adquirits per l’Ajuntament en el Programa d’acció municipal (PAM) d’aquest mandat. Recordem que la ciutadania va assenyalar com un dels eixos més importants «Vetllar per la qualitat dels serveis públics de salut a la ciutat».