L’Ajuntament exigeix a Endesa mesures urgents i definitives per solucionar els talls de llum

En una reunió presencial amb la companyia el consistori ha exigit explicacions pels constants talls de llum que s’han produït des del passat 21 d’agost i ha demanat un augment de les inversions d’Endesa a la xarxa de Santa Coloma per tal de millorar-la. També s’han sol·licitat compensacions per a la ciutadania que ha patit danys a les seves llars per culpa dels talls de subministrament.

Davant els constants talls, intermitents o de mitja durada, en el subministrament elèctric a diferents punts de Santa Coloma, especialment als districtes 2 i 3, l’Ajuntament es va reunir dijous passat, de forma presencial, amb responsables de la companyia Endesa. 

Des del passat dia  21 d’agost se succeeixen avaries i microtalls del subministrament en nombrosos habitatges de la ciutat. En tenir coneixement d’aquestes incidències, l’Ajuntament va traslladar de seguida a la companyia l'enuig dels usuaris i usuàries i els va demanar solucions ràpides i una reunió presencial urgent per abordar-les.

Els talls de subministrament s'han continuat succeint amb certa freqüència, i han provocat a la ciutadania desperfectes en els seus electrodomèstics i/o pèrdues considerables a conseqüència de la manca de conservació refrigerada d'alguns aliments.

En la reunió del passat dijous es va demanar una explicació detallada dels talls a Endesa i un llistat de les incidències i les afectacions concretes. La companyia argumenta que una tempesta va danyar la xarxa aèria de mitja tensió, en diferents llocs de la mateixa línia, als districtes afectats. Endesa sosté que en haver-hi més d’un punt afectat, la reparació es va allargar perquè es van haver de localitzar primer els danys a les diferents parts de la xarxa.

L’Ajuntament ha demanat el soterrament d’aquesta xarxa que, a més, passa per la Serra de Marina; i també ha sol·licitat avançar el calendari de l’obra per a la millora de la xarxa al carrer Còrdova, que permetrà disminuir i minimitzar els riscos de fallides elèctriques de llarga durada. Aquests treballs, de fet, s’inicien aquest dimarts 20 de setembre en la seva primera fase, en què es canviarà el cablejat aeri i les connexions del carrer, i es programarà per a principis de 2023 la doble connexió per millorar la xarxa de mitja tensió i disposar de dues alimentacions i, en cas d'avaria, poder permutar-les i mantenir el subministrament.

L’Ajuntament va exigir mesures urgents i immediates per millorar les línies de mitja tensió a Santa Coloma, que solucionin una vegada per totes aquesta situació insostenible, intolerable i que requereix el màxim esforç per part de la companyia, tenint en compte els perjudicis que causa a la ciutadania colomenca. Pel que fa a l'estat d'aquestes instal·lacions de mitja tensió, el consistori ha exigit un increment de les partides que es destinen al pla d’inversions que realitza la companyia a la nostra ciutat, de forma detallada i pressupostada econòmicament.

Tanmateix, s’han demanat mecanismes de compensació per a les persones afectades per les incidències en el subministrament. Endesa es va assegurar tal i com es fa habitualment i està reglat que, de forma automàtica, les persones abonades rebran una compensació per manca de subministrament en les seves factures a inicis de l’any vinent, però respecte als danys en aparells electrònics o les pèrdues d’aliments refrigerats va comunicar que s’hauran de canalitzar a través d’una reclamació. En aquest sentit, l’Ajuntament va exigir un contacte directe amb el departament corresponent de la companyia per gestionar aquestes reclamacions que la ciutadania hagi pogut fer mitjançant l’OIAC o l’OMIC municipals. Es resta a l’espera que aquesta setmana es pugui disposar d’un canal específic per abordar aquestes reclamacions.

Per acabar, es va decidir crear una comissió tècnica de treball, per fer un seguiment d’actuacions que fa la companyia a la nostra ciutat, que sovint malmeten l’estat de la via pública, bé sigui per una obra programada o per una avaria sobtada.