Ahir va finalitzar la visita de dos dies que l’alcalde de la localitat de Villa El Salvador (Perú), Jaime Zea Usca, ha fet a Santa Coloma de Gramenet. Ambdues ciutats estan oficialment agermanades i comparteixen el projecte “Villa Verde”, un exemple de cooperació internacional en xarxa que potencia la gestió de residus eficaç amb l’objectiu de preservar el medi ambient.
L’alcalde peruà es va reunir amb la tinent d’alcalde ponent de Solidaritat i Cooperació i coordinadora operativa de les ponències de l'àrea de serveis a la persona, Núria Parlon, per donar continuitat a l’esmental projecte, com a iniciativa ambiental en marxa a la població peruana per al tractament d’aigües residuals que van destinades al reg de zones verdes. A més, es va establir un nou camp de cooperació, a partir de qual Santa Coloma oferirà assessorament a Villa El Salvador en disseny i gestió de mobiliari urbà i dels parcs i jardins. També s’estudiaran accions que impliquin al sector jove local en les experiències de cooperació entre ambdós municipis.
L’Ajuntament de Santa Coloma col·labora amb aquest projecte desde l’any 2005, cooperació a la que s’afegeix el Consell de Cooperació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona en gestió amb el Fons Català de Cooperació al desenvolupament (FCCD). El projecte “Villa Verde” és un exemple més que en matèria de cooperació també es pot treballar en xarxa per coordinar esforços comuns amb l’objectiu de realitzar una actuació més eficaç.
La localitat de Villa El Salvador (Perú) és un dels anomenats ‘pobles joves’ de l’àrea metropolitana de Lima que, en només 30 anys, ha passat de zona desèrtica deshabitada a una superpoblació de prop de 500.000 persones. És molt coneguda per la seva història d’autorganització i pel seu projecte modèlic de desenvolupament integral, que l’ha aportat, entre d’altres premis, el Príncep d’Astúries i diversos reconeixements internacionals, entre els quals destaquem el de les Nacions Unides.