L’Ajuntament amplia el parc d’habitatge social amb un conveni de col·laboració amb Catalunya Banc

L’acord s’afegeix a les mesures del consistori per ajudar a les famílies que més estan patint les conseqüències de la crisi, en especial aquelles persones que es troben en risc de perdre el seu habitatge.

L'alcaldessa, Núria Parlon, amb els representants del grup Catalunya Banc i els tinents d'alcalde de Benestar i Famílies, Raül Moreno (a l'esquerra), i d'Urbanisme i Habitatge, Jordi Mas (a la dreta).

Aquest matí s'ha celebrat, a la sala de Govern de l’Ajuntament de Santa Coloma, l’acte de signatura d’un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i Catalunya Banc, S.A.U., destinat a reforçar el parc d’habitatges socials adreçats a les famílies i persones amb menys recursos d’aquesta ciutat.

Aquest conveni ha estat signat per l’alcaldessa Núria Parlon, en representació de l’Ajuntament de Santa Coloma, i per Juan José Torres, director de l’Àrea d’Adquisicions i Patrimoni de Catalunya Caixa Immobiliària, del grup Catalunya Banc.

L’acord d’avui s’afegeix al conjunt d’iniciatives i mesures que ha posat en marxa l’Ajuntament de Santa Coloma en els darrers mesos per donar resposta a les famílies que més estan patint les conseqüències de la crisi econòmica, en especial aquelles persones que es troben en risc de perdre el seu habitatge.

Durant l’acte de signatura, l’alcaldessa Núria Parlon ha destacat que "les mesures del govern central per ajudar famílies en risc de desnonament estan demostrant ser insuficients; els ajuntaments no podem quedar-nos de braços creuats i hem de respondre de manera immediata, amb ajuts socials i reforçant el parc d’habitatges assequibles per a les persones amb menys recursos, com estem fent amb aquest conveni".

L’acord entre l’Ajuntament i Catalunya Banc estableix un marc de col·laboració per facilitar a la ciutadania l’accés a un habitatge digne i sostenible. L’entitat bancària, que està fent convenis similars en diversos municipis de Catalunya, posa a disposició de l’Ajuntament de Santa Coloma 13 habitatges ja preparats per poder destinar-los a lloguer social. Aquests pisos s’afegeixen al parc d’habitatge social municipal de que disposa aquest Ajuntament, que és a data d’avui de 57 vivendes a la ciutat. Així, a partir d’aquest conveni els Serveis Socials municipals, que són el que detecten aquelles famílies i persones que estan en una greu situació econòmica i social, seran els que derivin els possibles candidats i candidates a l’habitatge social de Catalunya Banc; per la seva banda, l’entitat s’encarregarà de realitzar tota la fase de gestió i suscripció dels contractes d’arrendament.

Aquest conveni no suposa cap cost per a l’Ajuntament ni per a la ciutadania.

Per poder tenir accés als habitatges del conveni caldrà ser resident a Santa Coloma de Gramenet; no disposar, l’interessat, interessada ni els familiars que vagin a viure amb ell/a, d’una altra vivenda; percebre una renda mensual superior a 426 Euros o que en tot cas en total el lloguer no suposi més del 30 % dels seus recursos econòmics mensuals, i tenir capacitat de lliurar l’import de la fiança de l’arrendament (1 mes de renda) que s’abonarà en el moment de la firma del contracte.

Ajuts concedits per l’Ajuntament en matèria d’habitatge al 2012

  • Dels 935 ajuts socials atorgats al 2012 per l’Ajuntament de Santa Coloma en matèria habitatge (el 65% del total d’ajuts socials municipals atorgats) el 68% s’han destinat al pagament de subministres de les llars (aigua, llum, gas, etc.), i de la resta, uns 290 casos relacionats amb una situació de manca de pagament de lloguer o hipoteca, i desnonament.
  • En 115 casos s’ha ofert un ajut econòmic per a un nou habitatge en règim de lloguer, sobretot en situacions d’impagament de lloguer, sense que necessàriament s’hagi produït un desnonament.
  • De la gestió administrativa dels Serveis Socials i l’Oficina de Antidesnonaments (conveni amb Càritas), podem afirmar que durant l’any 2012, es van suspendre 66 desnonaments (tots els que van arribar als nostres serveis de forma prèvia a la data de llançament).
  • S’han produït unes 38 re-negociacions de condicions hipotecàries amb les entitats bancàries per part dels serveis de mediació i dels professionals dels serveis socials. La mediació és clau per reduir el nombre de possibles desnonaments a la ciutat.

Us recordem les mesures que ja té en marxa l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet per atendre famílies en risc de desnonament o en situació d’emergència social:

  • Pressupost 2013: augmentem un 13% el Fons d’ajuts socials respecte la despesa del 2012. Es destinaran 1,3 milions d’euros per ajudar als colomencs i colomenques que no tinguin recursos, i sobretot per donar resposta a aquells ciutadans i ciutadanes que pateixin pèrdua o risc de pèrdua d’habitatge.
  • Novembre 2012- L’Ajuntament colomenc i el Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona signen un conveni perquè es pugui agilitzar l’atenció i els ajuts municipals a les persones o famílies que es troben en un procediment de desnonament o d’execució hipotecària. Quan el Col·legi de Procuradors sigui coneixedor d’una situació de risc de pèrdua d’habitatge facilitaran la informació necessària a l’Ajuntament, sempre amb el consentiment previ de les persones afectades, perquè els Serveis Socials municipals puguin iniciar una resposta urgent en el marc del Protocol municipal per a la concessió de prestacions i ajuts econòmics d’urgència social destinats a atendre situacions de pèrdua o manca d’habitatge
  • 12 novembre 2012- L’alcaldessa demana als bancs i caixes que suspenguin ens processos de desnonament: l’alcaldessa Núria Parlon va fer arribar una carta a tots els directors d’entitats bancàries i d’estalvi de Santa Coloma, gairebé un centenar d’oficines, en la qual els hi demanava la suspensió de tots els procediments d’execució hipotecària que afectin a famílies de Santa Coloma de Gramenet.
  • Pla d’acció contra el mal ús dels habitatges (PACMUH), presentat el 18 de juliol de 2012, l’Ajuntament està exigint a les entitats bancàries que els seus pisos buits passin a formar part de la Borsa Social d’Habitatge. L’objectiu és lluitar contra la situació d’habitatges buits a la ciutat des de fa més de dos anys, obligant als bancs i caixes a impulsar lloguer social o venda a preus ajustats.
  • Conveni de l’Ajuntament amb Càritas Diocesana, signat el 12 de juny de 2012, amb el que s’ha creat l’Oficina d’assessorament i suport a les famílies colomenques en risc de desnonament. La nova oficina va començar a funcionar al juliol del 2012 i constitueix un servei per ajudar les famílies i persones amb menys recursos, i sobretot aquells colomencs i colomenques que tenen problemes per pagar l’habitatge o es troben en risc de perdre’l. Un tècnic municipal especialitzat treballa en contacte amb Serveis Socials municipals i amb el Servei de Mediació de l’Habitatge que ofereix Càritas. L’entitat sense ànim de lucre disposa de mediadors per arbitrar solucions pactades entre els afectats i afectades i les entitats financeres o el propietaris, si es tracta d’un habitatge de lloguer. En els casos de famílies i entitats en les quals no fos possible l’acord entre ambdues parts, el consistori activaria el protocol municipal d’ajuts socials.
  • Protocol per prevenir la pèrdua a atendre situacions de manca d’habitatge: aprovat per Junta de Govern local el 27 de març de 2012. Es tracta d’un protocol específic per a la concessió de prestacions i ajuts econòmics d’urgència social destinats a prevenir la pèrdua o atendre situacions de manca d’habitatge, i que s’inclou en el Reglament de prestacions econòmiques de caràcter social mencionat anteriorment.
  • Reglament de prestacions econòmiques de caràcter social, aprovat en el Ple Municipal del 26 de març de 2012, amb l’objectiu de facilitar la gestió d’ajuts adreçats a les famílies, en especial aquelles en risc de perdre el seu habitatge i, en general, aquelles sense recursos.