Santa Coloma esdevé aquesta primavera, un any més, ciutat de referència en l’àmbit gastronòmic amb una extensa programació d’activitats per a tots els públics.
Per celebrar la bona salut del sector de la restauració, amb més 300 llicències atorgades a bars i restaurants, s’organitza la Primavera Gastronòmica, un exemple de col·laboració entre el sector privat –l’Agrupació del Comerç i la Indústria- i el públic - l’Ajuntament-. Un esdeveniment que compta amb el suport de la Universitat de Barcelona a través del Campus de Torribera, amb l’objectiu de continuar amb la consolidació de la ciutat com a referent metropolità en diversitat i qualitat gastronòmiques.
A més del factor gastronòmic i lúdic, amb totes les iniciatives englobades en la Primavera Gastronòmica s’impulsa i s’enforteix l’economia local en claus de creixement i foment de l’ocupació estable.
Mostra Gastronòmica sostenible i inclusiva
Dins d’aquest programa d’activitats relacionades amb la gastronomia, se celebra durant un cap de setmana a l’any la Mostra Gastronòmica al Parc d’Europa. Enguany serà els dies 21,22 i 23 d’abril amb la participació de 16 restauradors i restauradores i 2 vinoteques, que oferiran diverses consumicions als seus estands a un preu assequible.
Una trobada cultural i gastronòmica, on es fa palès el talent, la qualitat i la diversitat de les propostes culinàries dels establiments d’hostaleria participants. Els horaris de la Mostra són divendres de 18 a 24 h, dissabte de 12 a 16 h i de 19 a 24 h i diumenge de 12 a 16 h.
La mostra aposta per la cura del medi ambient amb l’ús de materials sostenibles, com els gots reciclables per a les begudes, i s’afanya a ser inclusiva amb barres altes i baixes, perquè puguin acomodar-s’hi les persones amb mobilitat reduïda, que utilitzin cadira de rodes.
6è Santa Coloma deGusta
La ciutadania podrà assaborir les millors creacions dels establiments de restauració més enllà d’aquesta mostra, perquè de l’1 al 31 de maig, se celebrarà la 6a edició del Santa Coloma deGusta, en què es podrà gaudir d’un tastet de les propostes dels restauradors i restauradores per un preu gairebé simbòlic.
Una quarantena d’establiments d’hostaleria hi participarà, la meitat ho farà oferint les seves tapes i la resta presentarà menús dissenyats per a l’ocasió.
A més de tastets i degustacions, Santa Coloma deGusta ofereix un programa paral·lel d’activitats de caire lúdic i didàctic que arrencarà el 4 de maig amb un taller i tast de whiskys premium i xocolata al Restaurant Nara (Passeig de Jaume Gordi, 4). Els vins de la D.O Alella seran protagonistes el 25 de maig al Centre Cívic Riu amb un maridatge de delícies salades amb vins d’aquesta DO elaborats per dones.
Un dia abans, el 24, la Primavera Gastronòmica s’endinsa en l’àmbit acadèmic amb la conferència “Les dimensions socials de l'alimentació”, organitzada conjuntament amb l’Aula d’Extensió Universitària de Santa Coloma, amb la intervenció de l’Ada Parellada, cuinera i Creu de Sant Jordi, a la Sala d’actes del Museu de la Torre Balldovina, a les 19 hores.
Visites a la Vinya d’en Sabater
En el marc del programa d’actes també s’ofereixen a la ciutadania visites guiades els caps de setmana a un espai d’interès turístic, mediambiental i gastronòmic com és la Vinya d’en Sabater. Amb inscripció prèvia a grameneturisme@gramenet.cat s’hi pot fer una visita teatralitzada.
Cursos a l’Escola de Restauració
L’Escola és un equipament de l’Ajuntament que gestiona l’empresa municipal Grameimpuls. Des dels seus inicis l’any 1991, ha format més de 1.500 alumnes en l’àmbit de la cuina, la restauració i la sommelieria.
Dins de les seves accions formatives, aquesta primavera destaca el cicle “Passió per la Cuina” que ofereix petits tallers formatius d’un parell d’hores per a persones aficionades a la cuina. L’ou, la fideuà, la cuina peruana, el pa i les coques són protagonistes aquests dies.
Les persones interessades a participar-hi han de fer la inscripció a través de la pàgina web de l’escola: www.grameimpuls.cat/eresc.
Guia Sabors
Per acabar, la Primavera Gastronòmica inclou enguany una nova reedició de la guia, Sabors, que engloba una representació de la diversitat i qualitat gastronòmica de Santa Coloma, i que es podrà recollir a bars, restaurants i locals de copes de la ciutat.
“Què mengem avui?”
El Museu Torre Balldovina acull fins al 15 de juliol, l’exposició “Què mengem avui?” per reflexionar sobre els hàbits alimentaris propis, entenent que no només afecten el nostre organisme sinó també l’entorn on vivim i el planeta. La cuinera Ada Parellada i l’antropòloga Agnès Villamor són les comissàries d’aquesta exposició que s’estructura en 9 àmbits diferenciats sobre aspectes relatius a la cultura. La relació que tenim amb el que entenem com a natura també hi és present. Tots aquests conceptes es representen dins una llar, on cada àmbit correspon a una estança a la qual s’atorga un significat.