La CIBA celebra els 5 anys amb l'alcaldessa i les conselleres d'Interior i d'Igualtat

L'equipament feminista de Santa Coloma de Gramenet, tot un referent en l'àmbit estatal, ha commemorat aquest divendres el seu 5è aniversari amb un acte institucional que ha comptat amb la presència de l'alcaldessa de la ciutat, Mireia González, les conselleres Núria Parlon i Eva Menor, i la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Sònia Guerra.

Més de 13.000 persones van assistir a les activitats i els serveis de La CIBA el 2024. A més, es va donar atenció a més de 800 dones víctimes de violència masclista.

La CIBA celebra aquesta primavera el seu 5è aniversari com a espai de referència consolidat en la innovació de les polítiques d’igualtat, participació, formació i serveis per a la ciutadania colomenca.

L'acte central d'aquest aniversari s'ha fet aquest divendres 28 a la tarda amb motiu de l'activitat inclosa en el programa del 8 de març, "De Beijing a La CIBA" Les dones transformen el món, amb l'assistència de l'alcaldessa de Santa Coloma, Mireia González; la consellera d'Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon; la d'Igualtat i Feminisme, Eva Menor, i la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Sònia Guerra
Núria Parlon era l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet quan es va estrenar l'equipament el març de 2020, i va ser la principal impulsora de la seva creació com a batllessa de la ciutat.

L'alcaldessa, Mireia González, ha incidit en la ferma defensa de la igualtat que es fa a La CIBA, "des d'aquí som capaces de transformar una desigualtat de base de la nostra societat que és la desigualtat entre homes i dones. Un espai com aquest ens ajuda a articular totes les polítiques públiques que pensem que són imprescindibles per garantir que les dones en la nostra ciutat tenen tota la capacitat de decidir sobre la seva vida, i poden desenvolupar projectes de vida dignes, sigui quina sigui la seva condició".

La consellera d'Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, una de les artífexs de l'equipament ha recordat com va sorgir el projecte "neix arran de moltes complicitats especialment les dels grups de dones de la ciutat que ens van donar suport i van creu que aquest era un projecte necessari no només per Santa Coloma sinó pel conjunt de Catalunya. És referent perquè fa un abordatge de les desigualtats de gènere en clau integral. És un espai obert a projectes coeducatius, intergeneracionals, i de suport a iniciatives econòmiques, empresarials i formatives de les dones".

Per la seva banda, la consellera d'Igualtat i Feminisme, Eva Menor, ha destacat que La CIBA "és un equipament que dona una resposta integral a les necessitats que poden tenir les dones en qualsevol etapa de la seva vida, i les ajuda a afrontar les discriminacions estructurals que pateixen pel fet de ser dones. Aplega una resposta des de la formació, la sensibilització, l'acompanyament i l'ajuda a les dones víctimes de la violència masclista. Finalment, també és un centre innovador i referent en investigació, pel que fa a l'àmbit de les polítiques feministes".

El 2024, un total de 13.730 persones van participar en unes 200 activitats que s’hi van organitzar o van utilitzar serveis com MenudaCIBA, canguratge gratuït per a infants i famílies; els itineraris formatius; l’espai de coworking, o el servei d’atenció i acompanyament a dones i menors en situació de violència masclista.

Espai obert de trobada, participació i innovació

La CIBA acull un munt d’activitats i propostes com són jornades, tallers, presentacions de llibres, concert, representacions teatrals, conferències, debats o activitats de recuperació de la memòria històrica de les dones; moltes d’elles, en col·laboració amb entitats locals o institucions i organitzacions d’arreu del país. Només durant el 2024, s’hi van fer 153 activitats 43 tallers en què van participar unes 10.000 persones. Aquesta àmplia programació, l’ha convertit en un equipament de referència metropolitana.

Acompanyament a les víctimes de violències masclistes

El compromís de la ciutat en la prevenció i atenció a les persones que s’enfronten a aquestes violències ve de lluny, impulsant projectes innovadors com «Santa Coloma Xarxa Violeta», un nou model de seguretat per a les dones basat en la implicació comunitària, amb l’adhesió de més de 400 establiments locals, i amb el reconeixement, entre d’altres, del Ministeri d’Igualtat del govern estatal.

Des de La CIBA, s’atén les persones que ho necessiten, en un ampli horari i amb professionals especialitzats que l’any 2024 van atendre més de 800 dones. L’acompanyament s’estén als fills i les filles de dones en situació de violència masclista, a joves i adolescents, i als homes, amb un programa sobre masculinitats.

Com a tret distintiu i valor afegit d’aquest model, hi trobem l’Espai Residencial, una acollida d’urgència per a dones i les seves criatures que han d’abandonar la llar per la violència que hi pateixen. El 2024, 27 dones i 12 menors van ser acollits d’urgència en aquest espai.

Servei de cures per a famílies i infants

La MenudaCIBA és un exemple del desplegament de les polítiques públiques de foment de la corresponsabilitat, la conciliació i les cures. Aquest servei va atendre 680 infants de la ciutat l’any passat oferint-los un servei de canguratge de qualitat que va permetre a les seves famílies conciliar la cura de fills i filles amb la formació, la feina o la participació en activitats diverses.

Aquest recurs també va programar més de 30 activitats coeducatives per a nens, nenes i famílies, amb l’objectiu d’avançar cap a una societat més igualitària i plena: tallers, cinema, teatre, titelles… i, entre elles, el Violeta Festival, una iniciativa pionera que s’ha convertit en cita imprescindible de la Festa Major d’Estiu.

La CIBA, motor econòmic i formatiu

L’equipament feminista ofereix itineraris formatius en àmbits emergents d’ocupació, com és el sector digital, o en oficis amb una forta demanda en el mercat laboral per millorar la qualitat de l’ocupació de les dones, establint aliances amb entitats del tercer sector i empreses tecnològiques de referència com Google i Amazon, o Endesa, amb qui s’han dut a terme accions formatives.

A més, l’oferta d’un coworking públic impulsa l’emprenedoria, amb una cinquantena de persones usuàries que lideren uns 40 projectes de serveis, consultoria i comunicació, alhora que fomenta la col·laboració activa amb iniciatives locals com la xarxa de dones emprenedores.