Experts de diferents centres es reuniran el proper 11 de novembre en el primer Workshop Annual de L’Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària de la Universitat de Barcelona (INSA-UB) al voltant de L’univers de l’oli d’oliva. En la trobada, que tindrà lloc de 9:30 a 17:15 hores al Campus de l’Alimentació de la UB (Santa Coloma de Gramenet) es presentaran resultats de treballs recents al voltant d’aquest ingredient bàsic de la dieta mediterrània.
Les ponències se centraran principalment en les tècniques per determinar la qualitat i autenticitat de l’oli així com dels seus efectes beneficiosos per la salut en malalties cardiovasculars i càncer. Una altre vessant seran les presentacions en relació a la cultura i la gastronomia de l’oli, a càrrec de Jaume Biarnés (Fundació Alicia) i del Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya (La Granadella, Lleida).
Determinació de la qualitat de l’oli
Entre els temes que es presentaran hi ha l’autenticitat de l’oli d’oliva tema del que parlaran el professor Lanfranco Conte de la Universitat d’Udine (Itàlia) i les investigadores Alba Tres i Stefania Vichi (INSA-UB). En aquesta línia, les investigadores Carmen González Barreiro (Universitat de Vigo) i Paola Quifer, del grup de Rosa Lamuela (INSA-UB) exposaran els resultats d’estudis de caracterització d’olis segons la varietat, les condicions de cultiu i la zona geogràfica.
Pel que fa la qualitat sensorial de l’oli d’oliva verge, l’investigador Agustí Romero de l’IRTA, parlarà de l’anàlisi sensorial de l’oli, que s’està tractant de fer mitjançant processos estàndard més objectius dels que s’utilitzen actualment. Aquests és basen en l’anàlisi de grups de tastadors que són subjectius en les seves descripcions. També l’investigador Diego Luís García de l’Instituto de la Grasa (Sevilla), analitzarà l’origen bioquímic de l’oli i l’aplicació en la percepció sensorial.
Oli i salut
Un altre dels temes girarà al voltant dels efectes beneficiosos de l’oli d’oliva principalment en malalties cardiovasculars, com explicarà el Dr. Ramon Estruch (UB-Hospital Clínic) en base a l’ampli estudi sobre dieta mediterrània PREDIMED. Tanmateix, Olga Castañer, de l’IMIM, parlarà de l’efecte nutrigenòmic de la dieta Mediterrània i de l’oli d’oliva.
En relació al càncer, la investigadora Emilia Juan (INSA-UB) explicarà la seva recerca sobre l’àcid maslínic, un dels components de l’oli d’oliva, i la seva aplicació com a ingredient funcional pels seus efectes de protecció en els primers estadis de la carcinogènesis de colon. També relacionat amb aquest tipus de càncer, l’equip liderat per Juan José Moreno (INSA-UB) presentarà els resultats d’un estudi sobre l’efecte dels components de l’oli d’oliva verge extra en la proliferació cel•lular del càncer de colon. El treball conclou que l’efecte de l’àcid oleic amb o sense oli d’oliva verge extra té diferents efectes en el creixement epitelial de l’intestí i pot influir en l’evolució de la malaltia.
Per la seva banda, les investigadores Montserrat Solanas (UAB) i Catalina Alarcón de la Lastra (Universitat de Sevilla) parlaran de l’efecte de l’oli d’oliva en la prevenció del càncer de pit en el tractament de malalties amb un important component inflamatori.
Enllaç al programa:
http://www.ub.edu/campusalimentacio/ca/documents/Workshop_anual_INSA.pdf