"Hiroshima i Nagasaki. Els únics atacs atòmics de la història" a Diaris de Viatges

Aquest cicle d'exposicions ens porta al Centre Cívic Riu una mostra fotogràfica de Lucas Vallecillos sobre el 70 aniversari del bombardeig.

La mostra està emmarcada dins la 6a. edició del cicle d'exposicions denominat Diaris de Viatges, que realitza l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, dedicat a temes relacionats amb la pau i la cooperació. Per Diaris de viatges ja han passat autors com Pepe Navarro, Sergi Reboredo, Kim Manresa o Anna Boyé, entre d’altres.
En aquesta ocasió, l’autor de ‘Hiroshima i Nagasaki, els únics atacs atòmics de la història’, Lucas Vallecillos, pretén estimular la reflexió i el debat entorn a l'armament nuclear, mitjançant un assaig fotogràfic sobre els bombardejos d'Hiroshima i Nagasaki; una de les grans barbàries del segle XX, que enguany compleix el seu setanta aniversari.
L'any 1945 en un interval de tres dies durant el mes d'agost, es va llançar la bomba atòmica sobre Hiroshima i Nagasaki. Va ser la primera vegada a la història que s'emprava aquest tipus d'armament i va provocar la matança massiva i indiscriminada de la població. En aquell moment es va calcular que hi devia haver 210.000 persones mortes. Des de llavors, les conseqüències de la bomba han provocat el mateix nombre de morts. Encara avui, quan ja se sobrepassen les set dècades de les explosions, les bombes llançades pels Estats Units al Japó segueixen causant morts, patiment físic i psicològic a supervivents i descendents.

Els testimonis i el retrat de les ciutats


La mostra es divideix en dues parts. La primera, anomenada Testimonis, posa cara al desastre causat pel bombardeig atòmic mitjançant el testimoni de 8 hibakusha, supervivents de la bomba atòmica, que expliquen com van viure el bombardeig i com ha marcat l'esdevenir de les seves vides. La foto de cada testimoni va acompanyada d'un ampli text fruit de l'entrevista realitzada al supervivent.
La segona part, anomenada ‘Hiroshima i Nagasaki avui’, és un retrat actual de les dues ciutats; que viuen el present sense oblidar el passat, i són tot un exemple de superació. En l'imaginari de la humanitat estan estigmatitzades i són grans desconegudes. Aquesta sèrie d'imatges pretenen estimular un imaginari col·lectiu més modern, que transcendeixi a les dramàtiques imatges en blanc i negre de 1945

L'autor: Lucas Vallecillos

Barcelona, 1970.    

Llicenciat en geografia per la Universitat de Barcelona i amb un postgrau de fotoperiodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona.
Des de l’any 2000, fotògraf professional i independent. Especialitzat en fotografia de caràcter documental, la càmera li és l'eina perfecta per desenvolupar els seus coneixements geogràfics.