“L'habitatge està lligat a la cohesió social en qualsevol ciutat i sobretot a la vida digna dels seus ciutadans i ciutadanes. És una prioritat precisament per la dificultat que moltes persones tenen a l'hora d'accedir a un habitatge digne i de qualitat”. Amb aquesta afirmació, l'alcaldessa, Núria Parlon, va obrir la sessió telemàtica de la presentació del Pla Local d'Habitatge (PLH) per a Santa Coloma en els pròxims anys (2021-2027), que es va realitzar el passat 13 d'abril i l'aprovació inicial del qual està prevista en el ple ordinari del mes d'abril.
El PLH recull diverses propostes d'entitats veïnals, professionals del sector i ciutadania expressades en el procés de participació celebrat durant el 2018. El seu objectiu principal és garantir l'accés a un habitatge digne als col·lectius en situació de vulnerabilitat; joves, persones majors de 60 anys, famílies amb rendes menors o dones víctimes de la violència masclista seran els principals beneficiaris de les 58 actuacions contemplades.
Reptes i línies d'actuació
Aquest pla recull diferents reptes als que la ciutat ha d'enfrontar-se i per als quals s'han definit diferents línies d'actuació:
- Prevenir i atendre la pèrdua de l'habitatge i la seva emergència
- Ampliar i gestionar el parc d'habitatges assequibles i socials
- Regenerar els barris
- Acompanyar a les comunitats de veïns i veïnes
- Incorporar la perspectiva de gènere
Actualment ja existeixen a la ciutat diferents projectes en desenvolupament o en vies de fer-ho, com els habitatges dotacionals per a gent gran en l'antiga escola Miguel Hernández, les destinades a joves en el complex de les Oliveres, les projectades en la façana del Parc Fluvial del Besòs, les de la plaça Alfonso Comín o la reconversió de locals en habitatges a Can Franquesa, fins a completar l'objectiu de 850 habitatges assequibles i socials.
La rehabilitació, peça fonamental del PLH
La rehabilitació és una peça fonamental sobre la qual s'articula la política pública d'habitatge dins del Pla Local d’Habitatge. L'Ajuntament va iniciar aquest procés amb l'Àrea de Conservació i Rehabilitació (ACR) al carrer Pirineus, pensada amb la implicació directa de veïns i veïnes. Ara es proposa replicar aquesta actuació en el conjunt de la ciutat on es donin les condicions necessàries, la qual cosa es tradueix en la intervenció en 4.000 habitatges i una inversió de 18 milions d'euros.
Segons el PLH, es garanteix amb això l'eficiència energètica dels edificis i la prevenció de les situacions de pobresa energètica, alhora es contribueix a la millora dels barris i la creació de llocs de treball.